National, som redan 1997 lanserade den första versionen av Geode, har presenterat uppföljaren GX2 som med en genomsnittlig effektförbrukning under 1W siktar på handhållna produkter med en skärmstorlek på cirka åtta tum, set-top-boxar och olika typer av terminaler, ofta kallade tunna klienter.
Geode GX2 har både Intels multimediatillägg MMX och AMD:s variant kallad 3D-Now. Vid avkodning av strömmande video eller musik förbrukar den cirka 3W.
Kretsen innehåller dessutom styrenheter för olika typer av skärmar, minneshantering för både DDR-SDRAM och SDRAM, USB-gränssnitt, fyra PCI-portar, stöd för flashminne liksom stöd för pekskärmar.
För att koppla ihop alla dessa enheter har National satsat på ett tillståndslöst bussprotokoll (switch fabric) som tillåter oberoende dataströmmar upp till 6 Gbyte/s. Kretsen är i produktion men större volymer kommer inte förrän under första halvåret nästa år och man ska använda en 0,15 µm-process.
Transmeta, vars processor till stor del emulerar x86-koden, presenterade en ny modell av Crusoeprocessorn där effektförbrukning reducerats 20 procent med hjälp av en 0,13 µm-process. De mindre transistorerna har också ökat prestanda upp till 50 procent jämfört med den tidigare generationen.
Processorn, kallad TM6000, är i första hand avsedd för enklare bärbara datorer. Den innehåller förutom själva x86-processorn även gränssnitten Northbridge och Southbridge liksom en grafikenhet. Det enda i halvledarväg som behöver adderas är RAM och flashminne för att få en komplett dator.
- Jämfört med föregångaren TM5000, som bara innehöll x86-delen och Northbridge, ger denna en rejäl besparing av yta från 2 500 kvadratmillimeter till 784 kvadratmillimeter. Samtidigt minskar effektförbrukningen för uppspelning av en dvd-film från 3,6 till 2 W, säger David Ditzel.
Att effektförbrukningen minskar beror dels på integrationen i sig men också på att alla delar i kretsen innefattas av Transmetas effektreglering kallad Longrun. Den skalar automatiskt både matningsspänningen och klockfrekvensen hundratals gånger per sekund beroende på arbetsbelastningen.
Per Henricsson