JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Syna memskonstruktionen innan den byggs

För att bespara memskonstruktörer tidsödande och kostsamma bakslag i form av mikrosystem som inte håller måttet har amerikanska Sandia tagit fram ett program för 2D- och 3D-modellering.
- Mems är underbart på många sätt, men att bygga mönstrade lager på andra mönstrade lager och på så vis skapa komplexa tredimensionella geometrier är inte lätt. Det är inte alltid självklart hur de olika lagren i en konstruktion interagerar, menar Craig Jorgensen på Sandia National Laboratories i USA.
 
Tillsammans med kollegan Vic Yarberry beslutade han att göra livet lite lättare för memskonstruktörerna.
 
Resultatet av deras ansträngningar är ett verktyg för två- och tredimensionell modellering av mikrokonstruktioner. Tanken är att memskonstruktörer med hjälp av detta ska kunna förhandsgranska sina mikromaskiner innan de tillverkas. Därmed, menar de båda utvecklarna, kan såväl tid som pengar sparas.
 
Enligt Jorgensen och Yarberry är det framför allt svårigheten att visualisera konstruktionerna som ställer till med problem för konstruktörer av system i mikroskala. Många har helt enkelt svårt att föreställa sig hur mönstren på de etsade lagren passar ihop.
 
Med hjälp av den tvådimensionella modelleringen kan en konstruktör se hur deras konstruktioner kommer att se ut i genomskärning. Den tredimensionella versionen gör det dessutom möjligt för användaren att studera virtuella mikrokonstruktioner ur vilket perspektiv som helst. Oanvändbara delar av konstruktionen kan modifieras eller elimineras före istället för efter tillverkningen.
 
Sandiaforskarna erkänner dock att simuleringsprocessen tar tid. Medan en enkel mikrostruktur kan simuleras på några sekunder, kan en komplicerad konstruktion ta flera timmar. Men att vänta på att en dator utför en komplicerad modellering slår dagens väntan på att få reda på vilka modifieringar som borde ha gjorts innan tillverkningen, menar de.
 
Modelleringsprogrammet kan licenseras från Sandia.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)