En styrkrets tillsammans med grafikprogramvara blir en "grafikmotor", medan en DSP-kärna tillsammans med ett bluetoothprotokoll blir en "bluetoothlösning". Och det är helhetslösningar som dessa som kunderna vill ha, tror Gartners analytiker Clare Hirst.
Att på detta sätt hoppa upp ett steg när det gäller komplexiteten kallas på engelska för application value-add strategy, fritt översatt ungefär "skapa mervärdet i tillämpningen".
Royalty allt vanligare
Som exempel på företag som satsar på detta nämns irländska Parthus Technologies, som snabbt växte till förra årets omsättning på motsvarande 200 miljoner kronor, samt engelska TTP Com.
Frågan hur köparen bör betala för IP-blocken har länge varit oklar. än så länge utgörs 65 procent av IP-omsättningen av användarlicenser. Men det blir allt vanligare att kunden istället betalar royalty per tillverkad krets. år 2005 kommer denna betalningsmodell att vara vanligast, tror Clare Hirst på Gartner.
Marknaden hämmas av att det inte finns några standardkontrakt mellan utvecklare och köpare, och ansvarsfrågan när det gäller buggar är ofta oklar. Men de ständigt kortare utvecklingstiderna skapar ändå grund för en snabb tillväxt.
Om tio år kommer det att finnas cirka 250 IP-leverantörer i världen, tippar Gartner, att jämföra med dagens cirka 150. Antalet leverantörer av halvledarkretsar kommer däremot att minska från dagens 500 till strax över 300, spås det. En rejäl omstrukturering i hela branschen alltså.
För ett par år sedan var konsumentprodukter det största tillämpningsområdet för IP-block. Det berodde till stor del på att tv-spelet Nintendo 64 använde en mikroprocessorkärna från Mips. Sedan förra året är det däremot kommunikationsutrustning som sväljer flest IP-baserade kretsar.
Förra året omsatte IP-branschen 690 miljoner dollar (motsvarande cirka 7 miljarder kronor). Fram till 2005 väntas en omsättningsökning som motsvarar hela 38 procent per år.
Alexander Kristofersson