Orden kommer från Peter Karlsson på Telia Research och sägs med glimten i ögat. Men, det ligger ett visst mått av allvar bakom. Karlsson arbetar med utvecklingen av trådlösa lokala nätverk på Telia.
Och han har varit med i arbetet både kring den första Hiperlanstandarden som pågick 1990 till 1996, men som aldrig nådde marknaden, och Hiperlan/2 som är ett andra försök till europeisk standard som nu kanske går samma öde som sin föregångare till mötes i konkurrensen från amerikanska motsvarigheten IEEE 802.11a.
Båda teknikerna är tänkta att arbeta i 5 GHz-bandet och ge snabbare datakommunikation och tillgång till fler frekvenser än dagens marknadsdominant, IEEE 802.11b. Genom framgångarna för 11b har 11a skaffat sig ett försprång men Hiperlan/2 har fördelar för operatörer som vill skapa publika nät.
- Här i Europa har vi utgått från ett systemtänkande och att näten ska vara publika redan när vi specificerat standarden.
- IEEE 802.11 är en bra standard med mycket från datakomvärlden, men de har inte jobbat med publika miljöer utan kontorsmiljöer där det oftast bara finns ett nät. I Hiperlan finns nödvändiga funktioner som handover mellan nät och servicekvalitet med från början.
Peter Karlsson på Telia Research i Malmö tror på en trådlös framtid för webbsurfarna i lokala publika nät. Med eller utan den europeiska standard han själv varit med om att ta fram. |
- När du tittar på det utifrån ser det kanske ut som en tävling mellan två grupper, men många personer är med i båda grupperna, säger Peter Karlsson.
Så när IEEE nu diskuterar tillägg för frekvenskontroll (11 h), något som redan finns i Hiperlan/2 och som krävs för att utrustningen ska få användas i Europa, så är det samma person som ledde det arbetet för Etsi-Bran som leder arbetet i IEEE.
- Det kan kanske vara svårt att förstå varför det inte går att enas, om nu standarderna är så lika. Men det är två olika kulturer. Etsi bygger ovanifrån utifrån ett systemtänkande och IEEE bygger underifrån genom att lägga på fler och fler funktioner. Det finns flera små företag inom IEEE som vill komma ut med produkter så fort som möjligt och inte vill lägga på fördyrande tillägg.
Den snabbheten, tillsammans med framgångarna för 802.11b och marknadsföringen av begreppet WiFi som ett tecken på att produkter från olika tillverkare fungerar tillsammans, gör att 802.11 med tillägget a (eller kanske h) ser ut att bli vinnaren i standardstriden.
Skulle varit klar
Som representant för en operatör tycker Peter Karlsson att han kan göra ganska lite för att skynda på lanseringen av de första produkterna för Hiperlan/2.
- Från början var det meningen att de första produkterna skulle ha funnits ute det här kvartalet, och det var också min gissning att det skulle bli så.
Och någon ny gissning vågar han sig inte på. För Telia som operatör och för kunderna spelar det enligt Peter Karlsson dock inte så stor roll vilken av standarderna som vinner.
- Bara den har de funktioner som krävs, säger han.
I Japan har redan demonstrationer av deras variant på Hiperlan, HiSwan, genomförts.
- Det visar att tekniken inte är för avancerad, säger Peter Karlsson.
Och ännu så länge räcker 802.11b gott och väl för Telias kommersiella tjänst för trådlösa nät på flygplatser och hotell.
- Och det kommer det kanske att göra i två, tre eller sex år till.
Jonas Ryberg