- Ett flertal chefer i halvledarindustrin har personligen uppmanat mig att genomföra den här affären, säger han på en webbpresskonferens.
- För de flesta tunga användare är kombinationen Synopsys-Avant i praktiken standard redan idag. Dessa kunder menar att vi tillsammans inte bara kan göra bättre verktyg för dagens behov utan också har större chanser att lösa problemen i takt med att geometrierna sjunker. Tillsammans har vi redan idag den bästa lösningen för 130 nm-konstruktion, och vi kommer inom kort att presentera mycket intressanta produkter för 100 nm, säger han.
Medhåll kommer från Paul Lo, Avants chef:
- I åratal har våra kunder sagt åt oss att jobba närmare Synopsys. Nu har deras drömmar besannats, säger han.
Det sammanslagna Synopsys kommer definitivt att bli oerhört starkt inom hela flödet från beskrivning på registernivå (RTL) till utdata för chipstillverkning (GDSII). Synopsys har redan snudd på 90 procent av marknaden inom syntesverktyg och Avants verktyg för placering och ledningsdragning anses vara de mest kraftfulla i sin nisch, med en marknadsandel runt 50 procent. Avants databasteknik Milkyway och verktyg för system på kisel har mycket gott renommé. Inom verifiering och signalintegritet är Synopsys också starkt.
Köpesumman, 8,9 miljarder kronor, är den största som någonsin betalats i denna bransch. Men den utgår från Synopsys aktievärde, och eftersom affären väntas ta tre till sex månader att genomföra så kan slutsumman förändras avsevärt.
För Synopsys innebär affären också ett rejält risktagande, eftersom Avant ännu inte är igenom hela sin juridiska konflikt med konkurrenten Cadence. I ett kriminalmål dömdes Avant tidigare i år i till över två miljarder kronor i skadestånd för stöld av kod. Dessa pengar är betalade, men alltjämt återstår ett civilmål att avgöras, som kan resultera i ytterligare skadestånd. För den händelse detta mål utfalla till Avants nackdel har Synopsys köpt försäkringar för 3,5 miljarder kronor, som maximalt kan ge ett utfall på 5 miljarder kronor. Blir utfallet mindre än 3,5 miljarder betalar försäkringsbolaget tillbaka mellanskillnaden.
- Vi hoppas på en ärlig uppgörelse med Cadence, och kommer att visa moget ledarskap för att nå dithän, säger Aart de Geus.
I affären ingår också att Avants förre chef Gerry Hsu får en engångssumma på cirka 400 miljoner kronor i avgångsvederlag.
Adam Edström