Acreo ska enligt affärsidén "bidra till ökande lönsamhet, tillväxt och nyföretagande genom att förädla och förmedla forskningsresultat till kommersialiserbara produkter och processer inom elektronik och optik". Grunden i verksamheten är labben - för halvledare i Kista, multichipmoduler i Norrköping och optofiber i Hudiksvall.
Största kunderna är i många fall bolag som har en historia hos Acreo eller dess föregångare Industriellt Mikroelektronikcentrum (IMC) och Institutet för optisk forskning (IOF). Bland dem märks Thin Film Electronics, Flir, Svenska Grindmatriser, Applied Sensors och ADC-Altitun.
Dessutom driver Acreo bland annat Socware - en central del i den svenska satsningen på systemkretsar. Hans Hentzell är tämligen nöjd med den satsningen. Inom Socware har hittills Atmel och Via Technology startat utvecklingsverksamhet i Norrköping respektive Lund.
- Vi har helt klart sänkt tröskeln för utländska halvledartillverkare att etablera sig här i landet. Hittills har Socwarebolagen fått uppdrag värda 50 miljoner kronor, och vi lär oss mycket av att vara en del av Atmels och Vias verksamhet. Den typen av kompetens är det ju annars bara Ericsson som har här i landet, säger Hans Hentzell.
Kretsar på papper
Han menar också att ambitionen att locka hit en utländsk halvledarfabrik är felaktig.
- Idag finns elva bolag i Sverige som har någon form av halvledarproduktion. Alla utom Ericsson och Zarlink använder eller har använt Acreos labb i någon utsträckning. Det vore strategiskt riktigt att satsa på denna befintliga nischproduktion, säger han.
I samarbete med skogsindustrin driver Acreo också ett rätt spektakulärt projekt som går ut på att på vanligt papper kunna trycka elektroniska kretsar.
- Resultaten har kommit mycket snabbare än vad vi vågat hoppas på. Vi kan numera trycka segmentdisplayer och kan byta motiv på en skärm tryckt på papper. Vi har också gjort transistorer som klarar någon kHz, säger Hans Hentzell.
Två nya företag snart
Teknik och produkter utvecklade på Acreo har i flera fall knoppats av till egna företag. Och den verksamheten kommer att fortsätta. Hans Hentzell säger att två avknoppningar ligger nära i tiden.
- Det är viktigt för oss att veta när vi ska släppa en verksamhet så att den får stå på egna ben.
Några egentliga konkurrenter ser han inte inom landets gränser, även om vissa avknoppade bolag hänger kvar i samma affärsidé som Acreo. Konsultbolagen har inte alls samma labbresurser, och andra institut som Imego och IVF är snarare möjliga samarbetspartner.
- Vi har vuxit så snabbt att vi inte riktigt orkat samarbeta i den utsträckning jag skulle vilja.
Men om programmen IVSS för fordonssäkerhet och Puls för elektronikproduktion blir verklighet så kommer de att leda till betydligt mer samarbete.
Adam Edström