JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billigare mönsterkort med gemensam handelsportal

Automatiserad orderhantering, specialisering och samarbete mellan små fabriker är framtiden för nordiska mönsterkortstillverkare. Det tror norska Elprint som har en webbplattform där kunderna kan beställa mönsterkort från olika tillverkare.
- Om vi i Norden ska ha en chans att konkurrera med mönsterkortstillverkare i lågkostnadsländer måste vi få ner priset rejält, säger Helge Nilsen på den norska mönsterkortstillverkaren Elprint.

Lägre priser med hjälp av samordnad tillverkning är också det främsta skälet till att Elprint sedan knappt två månader samarbetar med en mönsterkortstillverkare i Norrköping.

- Samarbetet passar oss jättebra. Det gör att vi kan hitta nya kunder utanför telekomsektorn, säger Billy Edquist, vd för den fortfarande namnlösa mönsterkortsfabriken i Norrköping som tidigare var en del av multinationella Viasystems.

Fabriken kan tillverka små och medelstora volymer och har den kapacitet som Elprint saknar.

- Tillsammans kan vi öka utbudet och sänka priset så pass mycket att vi hoppas kunna konkurrera med tillverkare i lågkostnadsländer, säger Billy Edquist.

Skälet till att produktionen blir billigare är Elprints webbaserade plattform kallad Macaos. Där kan kunderna lägga in beställningar och få prisuppgifter. Samtidigt pressas kostnaderna för orderhanteringen genom att det förberedande arbetet effektiviseras. Det går inte att göra en beställning utan att all nödvändig information om kortet finns.

- Vi sparar betydligt mer pengar än väntat med Macaos. Arbetet med att ta emot beställningar och kompletterande information kostar vanligtvis mycket tid och pengar, säger Helge Nilsen.

Sedan Macaos infördes i januari 2000 kan två anställda ta hand om över 50 beställningar per dag. Besparingarna märks mest när man beställer kort i små volymer, vilket gör Macaos lämpligt för prototyper och mindre serier.

Rent praktiskt går det till så att Elprint får in beställningar på mönsterkort via Macaos. De kort som passar att tillverkas i Norrköpingsfabriken sänds över i en produktionsfil till maskinparken i Sverige. De första Macaoskorten lämnade Norrköpingsfabriken i slutet av november.

Macaos verkar ha fått kundernas godkännande. Hittills i år har systemet hanterat 5 000 beställningar, vilket motsvarar ungefär hälften av alla beställningar som Elprint fått in i år.

- De sista tre månaderna har vi fått tre nya kunder per dag och över 1 700 personer har laddat ner Macaos från nätet, säger Helge Nilsen.

Följer med intresse

Däremot är kollegorna i branschen mera avvaktande. Sista månaderna har Helge Nilsen dock märkt en tydlig förändring. Han tror att kollegorna har fått upp ögonen för hur mycket billigare det blir att ta fram prototyper och små volymer med hjälp av Macaos.

- För att jämföra undersökte vi hur mycket det skulle kosta att ta fram ett prototypkort hos tre olika tillverkare i Sverige. Priset låg i genomsnitt på 13 700 kr. Med hjälp av Macaos kan vi göra samma kort för 1 600 kr, säger Helge Nilsen.

än så länge är det bara Norrköpingsfabriken som utnyttjar Macaos, men andra svenska mönsterkorttillverkare följer utvecklingen med intresse.

- Vi kommer helt klart att använda oss av Macaos längre fram, säger Lars Blomberg, tekniskt ansvarig på Elektrotryck.

Anledningen till att man avvaktar är att Macaos i sin nuvarande form är begränsat till att bara hantera kort med upp till sex ledarlager. Då Elektrotryck främst tillverkar flerlagerskort kan man inte använda sig av plattformen som den ser ut idag.

- Men Elprint jobbar med att vidareutveckla plattformen, säger Lars Blomberg.

Han tror visserligen att Macaos innebär en ökad risk att kunderna lättare kan jämföra priser mellan olika tillverkare och mönsterkortsbranschen lider redan av det pressade prisläget.

- Macaos stora fördel är att det har satt i system att kunden själv måste kontrollera att alla nödvändiga uppgifter följer med i ett enhetligt format för att kunna göra en beställning. Det är verkligen jättebra, säger Lars Blomberg.

Esbjörn Johansson, tekniskt ansvarig på Electroprocess i Dalarna, är av samma åsikt.

- Systemet är vettigt uppbyggt och lägger ett större ansvar på kunden, säger han. Men han tror också att det finns risk att vissa kunder inte klarar av att ge den information som Macaos kräver för att göra en beställning.

För att finansiera verksamheten kommer Elprint att ta ut en fast avgift från Norrköpingsfabriken och andra företag som vill tillverka mönsterkort tillsammans.

- Avgiften är begränsad, tanken är att alla parter ska tjäna på att utnyttja Macaos, säger Helge Nilsen.

Han tror att receptet för framgång och överlevnad ligger i att bli ledande i sin egen nisch och samordna tillverkning mellan olika fabriker. Han får medhåll av Peter Wahlberg på IVF.

- Mönsterkortstillverkarna i Norden är små. Om de ska ha möjlighet att överleva måste de bli duktiga på olika saker och samarbeta mera, säger han.

Han anser dock att samarbetsklimatet i mönsterkortsbranschen har blivit bättre de sista åren.

- Om man jämför med för hur det var i Skandinavien för sex-sju år sedan är företagen mycket mer öppna för dialog och samarbete idag, säger han.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)