Men den teknik som forskarlaget vid Northwestern University i Illinois har utvecklat är betydligt enklare och lättare att styra än tidigare metoder.
Forskarna har beskrivit sin teknik i tidskriften Science. I korthet går den ut på att kommersiellt tillgängliga silverkulor i nanometerskala blandas ned i en tvållösning vari de sedan under inverkan av ljus fås att anta formen av små prismor. Med hjälp av fluorescerande ljus kan forskarna få silverkulorna i den ytaktiva lösningen att växa till önskad storlek och i önskad takt.
Tidigare tekniker för tillväxt av liknande strukturer har utnyttjat temperaturen för att kontrollera reaktionerna. Men professor George C. Schatz och hans kollegor på universitetets kemiinstitution utnyttjar alltså istället ljus, som de menar är lättare att hantera. På 70 timmar säger sig forskarlaget kunna omvandla 99,9 procent av silverkulorna i en lösning till prismor.
Under reaktionsförloppet ändrar lösningen färg från gult till grönt och slutligen till blått.
Detta speglar partiklarnas förändrade ljusspridande egenskaper som följer med att de ändrar form. Prismornas storlek och form påverkar nämligen det ljus som de kan sprida. Och i och med att forskarna anser sig kunna styra just formen och storleken på silverprismorna tror de att deras framställningsmetod ska bli mycket användbar.
Gittan Cedervall