Tillsammans med Istvan Karacsony har hans företag tagit fram en mobil fibersvets som premiärvisades på mässan. Det var i grevens tid svetsen blev klar för demonstration.
- Den här är väl ungefär 48 timmar gammal, säger Gunnar Nygren.
Minst lika viktig som elektroniken i svetsen är den mekanik Istvan Karacsony tagit fram. Den ser bland annat till att fibern hamnar i rätt läge för svetsning. De två fiberändar som ska fogas samman riktas på plats av två v-spår och en klaff som trycker dem försiktigt på plats.
Fiberns läge i svetsen håller en CCD-kamera koll på och resultatet visas för användaren på en skärm. Diametern på de fibrer som svetsas är runt 250 mikrometer så marginalerna för att få en jämn svets är små.
- Men hela svetsningen är processstyrd, säger Istvan Karacsony.
Processtyrningen gör det möjligt att fixa svetsen utan att det bildas en bubbla i skarven mellan fiberändarna.
- Fibrerna förs ihop och svetsas, men innan svetsen kallnat sträcks den försiktigt igen så att bubblan försvinner.
Själva svetsen består av en ljusbåge som alstras mellan två spetsar vid fiberskarven. De klämmor som fibern ligger under svetsningen kan också användas för att hantera fibern vid skalning och kapning före själva svetsningen.
Idag domineras marknaden för fibersvetsar i den här storleken av ett antal japanska tillverkare men Gunnar Nygren tror att det finns plats för ett svenskt alternativ också på marknaden.
- Vi har fått god respons redan, säger han.
Bland annat ska den säljas av ett österrikiskt företag som redan säljer skarvkopplingar för fiber.
Jonas Ryberg