JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hans Hentzell vill skynda långsamt med Acreo

Att omvandla forskningsidéer till användbar teknik som går att producera. Det är vardagen för Hans Hentzell som är vd på forskningsbolaget Acreo med verksamhet i Kista, Norrköping, Hudiksvall, Jönköping och Lund.
Hans vision för de närmaste åren är inte allt för revolutionerande:

- Vi ska bli lite större, lite stabilare och ha knoppat av en fem, sex företag. Dessutom ska halvledarlabbet vara uppfräschat med en del nya maskiner.

Och kunskapsintensiva företag där tillgångarna går ut genom dörren varje kväll är inget man stöper om i en handvändning. Under fjolåret anställdes 50 personer. Trots det ökade antalet anställda inte med mer än tio personer. övriga försvann i avknoppningar eller sögs upp av industrin. Trots det verkar han inte allt för oroad.

- Risken att vi förgubbas eller förgummas är inte så stor. Vi kan i princip behålla de personer vi vill ha kvar.

Men även om han är rätt nöjd med dagens Acreo är ingenting så bra att det inte kan bli bättre. Om cirka en månad kommer en större omorganisation. Exakt vad som ska ske vill Hans Hentzell inte avslöja.

Mikroelektronik och opto

- Vi kommer att fasa ut det som är produktionsmässigt och skapa en ny avdelning för bioteknik med kunskap om bland annat mikroelektronik och opto, är allt han säger.

Omsättningen har vuxit snabbt, från 120 miljoner 1999 till årets mål som är 250 miljoner. Men den borde upp till 300 miljoner för att driften av labben ska gå runt. Inte mer än cirka 6 procent av basfinansieringen kommer från staten.

- Det räcker inte. I den offentliga debatten har opinionen vänt men vi har inte sett någonting i handling ännu.

- Med mer pengar skulle vi kunna generera fler projekt och dessutom driva dem snabbare.

Acreo är betydligt mindre än sina jämlikar ute i Europa men Hans Hentzell ser inte det som något problem.

- Vi håller deras klass på de områden där vi är verksamma. Det visas inte minst av att vi bjuds in att delta i ansökningarna till EU:s sjätte ramprogram på de områden vi vill vara med.

De framgångsrika avknoppningarna är också något han är påtagligt stolt över. Det gäller bland annat ADC Altitun och Svenska Grindmatriser. Sammanlagt sysselsätter de företag som knoppats av mellan 300 och 400 personer.

Tillgången till Acreos halvledarlabb har också varit en förutsättning för flera av dessa företag som medan de bygger upp egna resurser processar där. ADC Altitun och Optillion är båda i färd att bygga halvledarlabb för åtminstone 150 miljoner vardera.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)