Öppen IP finns och fungerar. Det demonstreras av processorn Leon, som bland annat finns i dvd-spelare och GPS-mottagare. Svensken Jiri Gaisler konstruerade Leon för ESAs räkning.
Processorn heter Leon. Dess VHDL-beskrivning tankas hem över Internet 200 gånger i månaden. Mest av studenter, men också av företag. Den används i kommersiella produkter idag.
Det är en svensk som konstruerat Leon. Han heter Jiri Gaisler.
- En licens för en Arm kostar en halv miljon dollar. Sedan får du betala royalties. Och vill du ha källkoden för att kunna syntetisera, då pratar vi om flera miljoner dollar, säger Jiri Gaisler.
- De företag som inte har såna pengar - eller vill tillverka på en process där kärnan inte finns - de är naturligtvis intresserade av att få en helt syntetiserbar processor gratis, säger Jiri Gaisler.
Leon är den enda syntetiserbara processorn i världen som är öppen, enligt Jiri Gaisler. Den är också den enda syntetiserbara 32-bitarsprocessor som kan köras på en FPGA med rimliga prestanda - en attraktiv egenskap vid sidan av öppenheten.
- Vi valde Sparc, som är en öppen standard, för att slippa licensproblem, säger Jiri Gaisler.
ESA (European space agency) behövde en processor som kunde tillverkas i olika processer. Det fanns inga kommersiella alternativ som klarade rymdstrålningen. Jiri Gaisler fick uppdraget och bestämde att designen skulle vara open source.
Linus Torvalds för Öppen IP
En första version av Leon släpptes i februari 2000. Kanske går Jiri Gaisler till historien som Öppen IPs svar på Linus Torvalds. En smula ofrivilligt i så fall.
- Vi gjorde det inte för att stödja Open source. Det var för att få fler användare som kunde hitta buggar, säger Jiri Gaisler.
Jiri Gaislers företag Gaisler research hjälper företag att integrera Leon med andra kärnor och att skriva program. Företaget har ett tiotal kunder som använder Leon.
- Vi hjälper dem igång med programvaran sen sköter de sig själva, säger Jiri Gaisler.
Två stora mobiltelefontillverkare har visat intresse och testar processorn.
- Jag tror inte att de vågar ta steget, men man vet inte säger Jiri Gaisler.
DVD, GPS och Bluetooth
Bland Gaislers kunder finns företag som satt Leon i en dvd-spelare, en GPS-mottagare och en kommunikationsstyrkrets. Ett danskt företag funderar på att stoppa in Leon i en blutoothkommunikationskrets.
Det kan finnas brukare som Jiri Gaisler inte känner till. Licensen liknar den som används för Linux, men den är lite mer tillåtande. Vad den som tankar hem VHDL-filen gör av den, är hans ensak.
- Vi är bara två. Vi tackar nej till fler jobb nu och är inte intresserade av att marknadsföra tekniken. Vi är forskare. Men om det finns ett stort intresse är det möjligt att vi tar in folk för att möta det, säger Jiri Gaisler.
Jan Tångring