JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samarbete nyckeln till rätt komponent

Att göra en rf-switch med bra mekaniska prestanda klarar många. Att göra en som också har bra rf-egenskaper är svårare. I MC2-labbet på Chalmers finns de rätta förutsättningarna för att få det att fungera.
- Jag ser det som vår profil att titta på system som kombinerar mems och mikrovågsteknik, säger Peter Enoksson.

Från årsskiftet har hans arbete som nybliven professor i mikrosystem på Chalmers tagit fart på allvar. Nu hoppas han kunna bygga upp kompetens inom rf-memsområdet med hjälp av bland annat Piotr Starski som är docent på avdelningen för mikroelektronik. Där har arbetet med en rf-switch redan

tagit fart och de första exemplaren på galliumarsenid har processats nu i dagarna i det nya MC2-labbet.

- Vi har sett att switcharna fungerar men inte hunnit göra några tester på dem ännu, säger Piotr Starski.

På skivan har komponenter med flera olika dimensioner tillverkats för att göra det möjligt för forskarna att göra olika mätningar. Tidigare har institutionen tagit fram switchar som tillverkats på kisel i stället för galliumarsenid, men de senare materialet har bättre rf-egenskaper vid högre frekvenser. Men de mätningar som gjorts på kiselskivan har ändå varit positiva.

Bro som binder samman

Switchen, som ser ut som en bro, sluter de ledare den hänger över när en spänning på 14 V slås på. Släpper gör den vid 9 V. Alltså fortfarande en bit från de spänningar som står till buds i till exempel en mobiltelefon.

Piotr Starski hoppas att switchar av denna typ ska kunna användas i bland annat smarta antenner för trådlösa lokala nätverk i bärbara datorer.

De närmaste planerna för forskarna på Chalmers är att få igång en doktorand inom rf-memsområdet samt att driva ett projekt om kapsling av mems tillsammans med forskningsinstitutet Imego. Men Peter Enoksson har också planer på mer industrinära samarbeten med bland annat Ericsson Microwave i Mölndal.

- Det finns inga konkreta avtal men de är intresserade av att stödja forskningen, säger han.

Avdelningen för mikroelektronik har redan ett memssamarbete med Ericsson. De senast processade switcharna är konstruerade av RosMarie Lundh som är industridoktorand på Ericsson Microwave.

Pengar till institutionens egna projekt hoppas Peter Enoksson få via Strategiska forskningsstiftelsens ramanslag. Men även utan dessa pengar kommer arbetet med rf-mems att sättas igång på Chalmers.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)