Formellt är det EMPs andra order. Den första var från systerbolaget Sony Ericsson. Fler kunder är på gång.
I referenskonstruktionen ingår komponentspecifikation, kretskortslayout och styrprogram. LGE betalar en licensavgift plus royalty på sålda enheter.
EMP bildades i september 2000. Företaget licenserar ut Ericssons teknik för att bygga mobila terminaler. På denna marknad finns idag aktörer som Infineon, Agere, Qualcomm och Motorola.
När EMP får sin första 3G-kund har konkurrenterna redan sina konstruktioner i butikshyllorna. I Nordamerika levereras just nu 3G-terminaler från en mängd tillverkare som använder en referensdesign från Qualcomm för CDMA2000. I höstas meddelade Qualcomm att deras kunder hade 43 stycken 3G-terminaler under produktion.
Men Ericsson betraktar inte de etablerade företagen som konkurrenter. EMP inriktar sig på en ny nisch, som företaget säger sig vara helt ensamt om.
- Ingen av dem säljer en färdig komplett lösning på samma sätt som EMP, säger Peter Olofsson.
Det behövs mindre tekniskt kunnande för att göra om EMPs plattform till en mobilterminal. Företag som till exempel datortillverkaren Apple skulle kunna utveckla en mobiltelefon.
Dessutom går det inte att jämföra marknaderna för amerikanska CDMA/CDMA2000 med europeiska GSM/WCDMA.
- Båda brukar slarvigt etiketteras som 3G. Men CDMA2000 är inte en 3G-terminal med den funktionalitet som WCDMA kommer att erbjuda, säger Peter Olofsson.
- Nokia har helt struntat i CDMA-standarden eftersom de betraktar den som marginell, säger Peter Olofsson.
Tidningen Affärsvärlden uppskattar att affären ger Ericsson intäkter på en halv miljard kronor per år.
Jan Tångring