Enligt forskarna, som är verksamma vid universitetet i Dresden och vid tyska Fraunhoferinstitutet, är det världsrekord för lysdioder baserade på små organiska molekyler och även lägre än de spänningsvärden som rapporterats för polymerbaserade lysdioder.
Forskarlaget, som leds av professor Karl Leo, har startat företaget Novaled för att kommersialisera tekniken. I tidskriften Applied Physics Letters beskriver de hur de har utnyttjat dopningsteknik som aldrig tidigare använts på organiska molekyler. Med hjälp av dessa har man skapat en lysdiodstruktur med ett p-dopat lager för transport av positivt laddade hål och ett n-dopat lager för elektrontransport.
Däremellan har man lagt två buffertlager som ska se till att ingen positiv eller negativ laddning släpps igenom utan att ha kombinerats med sin motsats. Det är ju just mötet mellan positiva hål och negativa elektroner som ger upphov till fotoner, det vill säga ljus. Och om ingen laddning går förlorad utan utnyttjas för att skapa ljus kan spänningen minskas.
Forskarna säger sig också ha visat att de dopade lysdioderna har längre livstid än odopade lysdioder. Livslängden är en av de främsta återstående begränsningarna för organiska lysdiodskärmar jämfört med skärmar baserade på flytande kristaller.
Än så länge är dock de tyska lysdioderna inte särskilt strömeffektiva. Typiska värden ligger på mellan 4 och 5 Cd/A.
Gittan Cedervall