JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Året som skakade hela halvledarindustrin

2001 var det värsta året någonsin för halvledarindustrin. I år blir det nolltillväxt, men bakom det döljer sig en återhämtning andra halvåret.
- Vi befinner oss på botten av konjunkturen, och det är nu det vänder.

Det hävdade Bill McClean när han presenterade sin årliga The McClean Report. Men även marknadsanalytikerna är skakade, och framtiden innehåller inte längre kurvor som pekar lodrätt uppåt år 2005.

- Vi har dramatiska förändringar framför oss när allt fler företag inser att den här branschen inte är någon guldgruva, tror Bill McClean.

Nästan oavsett hur man räknar var förra året det värsta någonsin för halvledarindustrin. Antalet sålda komponenter minskade med 21 procent, försäljningspriset med 15 procent, vilket ger en total minskad omsättning på 33 procent, en större minskning än någonsin tidigare.

Konjunkturen för halvledarindustrin går hand i hand med försäljningen av elektronikutrustning, som för första gången någonsin gick ner förra året, med tio procent. Det var framför allt försäljningen av datorer och telekom som minskade och hårdast drabbade i halvledarindustrin är tillverkare av minnen och telekomkomponenter.

- I USA skyller K-Mart sina ekonomiska problem på att julhandeln var en procent lägre än året innan. De skulle prova att vara i halvledarbranschen. Från augusti 2000 till augusti 2001 föll priserna på DRAM med 90 procent. Jag fattar inte hur företag kan överleva någonting sådant över huvud taget, säger Bill McClean.

Det kraftiga fallet har stökat om i toppen bland de största halvledarföretagen. Samsung och NEC har trillat ner ur toppen, och ST Microelectronics och Texas Instruments bubblar uppåt. Eller snarare faller långsammare.

- Jag hoppas slippa se en tid igen där minus 12 eller minus 19 procent är bra, men så illa var det förra året, kommenterar Bill McClean.

IBM tar också marknadsandelar, och är det trettonde största halvledarföretaget. Mer än hälften av deras halvledare går nu till extern försäljning.

Den goda nyheten är enligt The McClean Report att vi nu befinner oss på den absoluta botten på konjunkturkurvan, härifrån går det uppåt. Bill McClean tror visserligen att försäljningen kommer att ligga på ungefär samma nivå år 2002 som förra året, men i det döljer sig en återhämtning andra halvåret till ungefär den nivå vi befann oss vid i början av 2001. Därefter bär det uppåt och nästa konjunkturtopp inträffar år 2004, gissar han.

Knäckt framtidstro

Men framtiden är inte längre vad den har varit. Förra årets prognos var den traditionella uppåtgående kurvan som pekar nästan lodrät uppåt någon gång i framtiden, gärna år 2005. I årets prognos kommer nästa konjunkturtopp bara att vara marginellt högre än den år 2000, och sedan kommer en ny svacka. Det blir helt enkelt inte bättre än så här.

Ett annat exempel på det är hur stor del halvledarförsäljningen är i förhållande till elektronikutrustning i allmänhet. Tidigare prognoser har pekat på ett allt högre procenttal, vilket kan tolkas som att elektronikutrustningen till allt större del består av halvledarteknik. Nu har Bill McClean ändrat tonläge, och tror att 1995 års toppnotering på 21,6 procent inte kommer att överträffas.

Halvledarbranschen präglas sedan många år tillbaka av kuperad terräng med höga toppar och djupa dalar. Det beror enligt Bill McClean inte så mycket på variationer i efterfrågan som att den hårda konkurrensen när många företag slåss om marknadsandelarna periodvis leder till rejäl överproduktion.

- Det skedde en enorm ökning av produktionskapaciteten år 2000, 24 procent, och vi betalar fortfarande priset för den ökningen. Trots det såg vi förra året, det värsta året någonsin, en ytterligare kapacitetsökning på 12 procent. Den ökningen behövde vi verkligen inte, anser Bill McClean.

Samtidigt åldras tekniken fort. Stora produktlager blir på kort tid värdelösa, och den som inte håller uppe investeringstrycket och uppgraderar produktionsanläggningarna riskerar att snabbt tappa marknadsandelar.

Ett exempel på det är kontraktstillverkaren Chartered som gick från 8 till 5 procents marknadsandel från första till fjärde kvartalet förra året.

Orsaken finns enligt Bill McClean i att de har större delen av sin försäljning i teknik på över 0,25 μm medan ledande konkurrenten TSMC har större delen av sin försäljning för 0,18 μm eller mindre. Chartered har med andra ord förlorat teknikracet.

Under perioden 1996-2001 gav i genomsnitt varje investerad krona en halv kronas avkastning. Det är med andra ord en hård bransch, särskilt för mindre företag.

Bill McClean tror därför att många företag under de närmaste åren kommer att ta en allvarlig funderare på om de vill vara i den här branschen. Sammanslagningar eller utförsäljning av delar av verksamheten kommer att bli allt vanligare.

- Om ett par år kommer det att finnas två-tre stora DRAM-tillverkare, inte tio, gissar han.

Ett företag att hålla ögonen på i sammanhanget är Motorola. Deras starka ställning inom styrkretsar väger förmodligen inte upp det hårda arbete mot liten avkastning som krävs för att hålla sig kvar på processormarknaden. Bill McClean misstänker att Motorola kommer att sälja sin elektronikverksamhet. Fast inte just nu när priset är som lägst, de väntar tills det är bättre säljläge. 2003-2004, om man får tro The McClean reports prognos. Innan det vänder neråt igen 2005.

Fast den som tycker att denna framtidsprognos känns för dyster kan ju trösta sig med att den kan vara lika fel som förra årets.



Även om konjunkturen nu vänder uppåt är framtidsprognosen inte alls lika optimistisk som för ett år sedan.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)