JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inget kan stoppa halvledarboomen

Under 1995 påbörjades världen runt byggandet av halvledarfabriker för över hundra miljarder kronor. Byggboomen var svaret på en dramatiskt ökande efterfrågan under början av nittiotalet.
76 procent. Så mycket ökade halvledarindustrins utgifter under under 1995. Under sommaren presenterades planer på fabriker för mer än 100 miljarder kronor.

Under först halvan av nittiotalet hade försäljningen av halvledare stigit dramatisk. Den har aldrig ökat snabbare, varken förr eller senare.

Ökningen möttes av en byggboom. Befintliga anläggningar i USA och Japan byggdes ut. Men helt nya regioner passade också på att rita in sig på halvledarkartan.

Fabriker byggs i Taiwan

Japanerna byggde tretton fabriker på Taiwan. Idag är Taiwanesiska TSMC och UMC de överlägset störst i kategorin företag utan egen tillverkning - en företagstyp som stadigt ökar i andel, från två till femton procent sedan början av 80-talet till idag.

AMD och Siemens byggde anläggningar i Dresden forna Östtyskland. Det som lockade var regionbidrag från väst och det som övertygade var tillgång till välutbildade östtyskar - det ekonomiska systemet i öst var uselt men utbildningen strålande. I dag är regionen ett halvledarcentrum. Värdens första 300 mm-fabrik har just invigts i Dresden, byggd av Infineon.

Farhåga för överkapacitet

Elektroniktidningen ställde frågan om investeringarna skulle leda till en överkapacitet? Det trodde inte analytikerna. Och man får väl säga att de hade rätt. Utnyttjandet under nittiotalet ligger mellan 84 och 95 procent.

Förväntningarna på framtiden var ännu högre. Prognosen för år 2000 skruvades upp från två (vilket sedemera blev korrekt) till tre biljoner kronor. Där fick analytikerna fel. De tittade på statistiken som pekade rakt upp 1995 och gjorde en enkel extrapolering. Men efter 1995 tog ökningen tvärt slut och åren fram till 2000 blev en platå.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)