JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elnätet klarar 10 Mbit/s

Sydkraft och Karlstadsföretaget Ilevo har tillsammans visat att elnätskommunikation kan ge 10 Mbit/s till slutkund.
Det är andra generationens produkter som nu testats i ett flerfamiljshus med 20 lägenheter i Malmö men Ilevo har också produkter på gång för villaägare. Egentligen har systemet en maximal kapacitet på 45 Mbit/s som kan fördelas valfritt mellan upp- och nedlänk. Kapaciteten minskar dock beroende på avstånd och nätets topologi, den är dessutom delad mellan de hushåll som är anslutna till samma transformatorstation. I Sverige är det normalt att cirka 200 hushåll är anslutna till varje transformatorstation.

Försöket visar att den så kallade PLC-tekniken (power line communications) fungerar men frågan är nu om den också är ekonomiskt konkurrenskraftig?

- Det är upp till elbolagen att sätta priserna men det går att lägga sig i nivå med ADSL-tjänster , erbjuda högre bandbredd och ändå tjäna pengar, säger Mattias Åström som är vd på Ilevo.

Han vill inte uppge någon kostnad per kund men hävdar att investeringen går att räkna hem med ett par års avskrivningstid.
Lika entusiastisk är inte Tommy Simonsen på Sydkraft Bredband.

- Vi får se vad produkterna kostar. Kundmodemen ska komma till sommaren och ytterligare produkter för flerbostadshus och villor till hösten.
Sydkraft, som är delägare i Ilevo, har testat utrustning från flera leverantörer under lång tid. För närvarande har man ett par hundra abonnenter i flerbostadshus anslutna. Dessa betalar 295 kronor per månad.

- Om det blir kommersiellt gångbart beror inte bara på priset för elnätsmodemen utan på vad det kostar att ansluta transformatorstationen till stamnätet. Det skulle bli betydligt billigare för oss om man istället kunde köra över det så kallade mellanspänningsnätet som förbinder transformatorstationerna. Då skulle antalet anslutningspunkter till stamnätet bli färre, säger Tommy Simonsen.

En avgörande faktor för att Ilevos teknik nu kan vara ekonomiskt konkurrenskraftig är att företaget förbättrat sin produkt så att behovet av repeatrar minskar.

- Vi har tredubblat räckvidden och klarar överföring uppåt 450 meter idag. Längre än så är det aldrig från transformatorstationen till slutkunden.
Exakt vad Ilevo gjort för att öka räckvidden vill Mattias Åström inte avslöja annat än att utrustningen kontinuerligt känner av hur nätet ser ut och anpassar modulationen till det.

- Det gör också att vi kan begränsa störningarna, bland annat är vissa frekvensområden spärrade där det finns annan utrustning som kan störas. Vi ligger under den tyska normen MB30 men egentligen ser problematiken likadan ut med DSL och EU kommer antagligen att harmonisera bestämmelserna.

Ilevo bildades för drygt två år sedan och har vidareutvecklat teknik som ursprungligen tagits fram på Ericsson. Företaget har 30 anställda, finns i Karlstad och räknar med att göra vinst nästa år.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)