Bo Andersson, som är vd på Microelectronics, vill inte kommentera uppgifterna.
- Vi lämnar inga siffror på de olika dotterbolagen. Det kommer att ta ett antal veckor innan förhandlingarna om personalneddragningar är klara, säger han.
Obekräftade uppgifter i Computer Sweden och Dagens Industri gör dessutom gällande att Ericsson avvecklar sin verksamhet inom system för våglängdsmultiplexering, WDM, kallad Erion. Istället kommer Ericsson att liera sig med engelska Marconi.
- Nedläggningarna betyder inte så mycket ekonomiskt för oss, men det ser ju inte så bra ut, säger Lars Thylén som är professor i fotonik på KTH i Kista.
- Det är otroligt tråkigt att se att man missat affärsmöjligheterna för komponenter men kanske i första hand för system. Det är tråkigt med tanke på den position som Ericsson har haft inom opto. Det vore intressant att som forskningsprojekt så småningom kartlägga vad som gick snett, tillägger han.
- Det blir ett ordentligt avbräck för oss om varslen genomförs. Ericsson Microelectronics har blivit en viktig partner, säger Hans Hentzell som är vd för forskningsbolaget Acreo.
- Men det finns vilja och ansträngningar att hitta vägar ut ur det här.
Bland annat är Vinnova inblandat. Verket har ett uppdrag från regeringen att ta fram en nationell strategi för mikroelektroniken.
- Det viktiga är att se till att det finns någonting som kan fånga upp de här personerna, säger Sven-Ingmar Ragnarsson på Vinnova.
- Vi försöker få till stånd en dialog mellan Ericsson och näringsdepartementet. Det är en viktig profilfråga för svensk mikroelektronikforskning.
Om Ericssons varsel omvandlas i uppsägningar skulle det inverka negativt på det kluster av optoföretag som bildats i Stockholmsområdet. Ericsson Microelectronics har tillsammans med KTH, Telia och forskningsbolaget Acreo fungerat som plantskola för komponentföretag som Comlase, Optillion och ADC Altitun liksom till systemleverantörer som Lumentis, Wavium, Cisco Photonics (fd Qeyton) och Proximion.
Per Henricsson