JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt analysverktyg ser dolda trender

Umeåföretaget Umetrics har tillsammans med IBM tagit fram ett analysverktyg som ska minska spillet i IBMs halvledarfabriker.
- Traditionellt plottar man mätvärdena från varje givare var för sig, till exempel tryck eller flödeshastighet, men då är det svårt att upptäcka en trend. Om man istället korrelerar mätvärdena går det att tidigt upptäcka om processen går fel, säger Svante Wold som är vd på Umetrics och professor i kemometri (metoder för försöksplanering och tolkning av kemiska data) på Umeå universitet.

Resultatet av korrelationen som utförs av Umetrics analysprogram presenteras ungefär som på en piltavla där en träff i Bulls Eye är bäst. En träff strax utanför också är godkänt men ju längre ut från mitten som träffen ligger desto sämre är den. Det här ger operatören en möjlighet att se om det är på väg att uppstå ett fel i en process innan det gått så långt att man behöver kassera produkterna.

Den programvara som ska vara en färdig produkt mot slutet av året är resultatet av ett samarbete som startade redan 1997. Produkten baseras på IBM övervakningsprogram Fabstat och Umetrics multivariabelanalys.

För varje processteg skapar man en modell med hjälp av mätvärden som är tagna med en intrimmad process. Modellen stoppas sedan in i övervakningsprogrammet som körs på en vanlig persondator. Den kan hantera upp till ett par tusen variabler, vilket genereras av spektrografer. Vid halvledartillverkning handlar det dock normalt om 15 till 20 givare per processteg.

- Halvledartillverkning är väldigt snabba processer. Att etsa en wafer (kiselskiva) kan ta 10 sekunder och man vill inte starta med en ny wafer om processen är fel. Analysen måste därför ske i realtid.

Intresset från de svenska halvledartillverkarna för Umetrics program har dock varit svalt.

- Programmet är inte särskilt dyrt, man kan spara in kostnaden på cirka fem månader säger Svante Wold.

Umetrics startade 1987 ur den forskning som bedrivits på Umeå Universitet sedan 1970-talet. Analysmetoderna används inom kemi- och läkemedelsindustrin liksom för pappers- och massaproduktion och halvledartillverkning. Företaget har cirka 45 anställda varav 30 i Umeå, fem i Malmö, tre i England och sju i USA.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)