Visby, Kumla, Karlskrona, Västerås, Malmö ...Säg "Flextronics" i Sverige och bilderna dyker genast upp i huvudet: varsel, arbetslöshet, nedlagda fabriker. Landsortsstäder som har blivit av med en stor arbetsgivare. Linköping är det senaste nytillskottet till den uppräkningen.
- Flextronics behöver designkunnande, så jag tror inte att det blir några större förändringar för vår del. Men namnet har blivit lite tilltufsat i Sverige så det är klart att frågan kommer hela tiden, både från bekantskapskretsen och från de anställda.
Håkan Dahlbom sitter i Göteborg och är vd för Bluelabs Microelectronics, en del inom elektronikkonsultföretaget Bluelabs som är Flextronics senaste förvärv i Sverige. För 175 miljoner kronor fick Flextronics 280 konsulter inom framför allt elektronikkonstruktion och inbyggda system, utspridda på sex orter från Pajala i norr till Malmö i söder.
Konsulter som nu ska inlemmas i Flextronics Design, en 1 800 man stark gren av Flextronics som sysslar med elektronikkonstruktion.
- Det har funnits ett tryck från Flextronics kunder att företaget ska bli starkare på design, så att man kan leverera "one stop shopping" för elektronikprodukter. Därför har man letat efter företag att förvärva, säger Håkan Dahlbom.
- Vi har å andra sidan suttit på vår kant i Sverige och konstaterat att branschen internationaliseras, att vi måste följa kunderna ut på världsmarknaden.
Varför Flextronics köpte just Bluelabs förklarar han med att företaget behärskar både konstruktion, programmering av inbyggda system och kvalitetssäkring. Samt att man har ett bra kundregister, med värdefulla och nöjda kunder.
- Flextronics intervjuade våra kunder, och uppenbarligen gillade de vad de fick höra. Det är vi lite stolta över.
Att plötsligt bli en del i en världsomspännande koncern öppnar förstås nya möjligheter. Några av dem är självklara, som att få tillgång till världsmarknaden och ett heltäckande erbjudande till kunderna och annat som brukar stå i pressmeddelanden. Men ingenjören Dahlbom har redan hittat fler fördelar, som inte är lika uppenbara.
- Flextronics har licenser på konstruktionsverktyg som jag aldrig hade hört talas om. Det är klart att det lyser i ögonen på en mikroelektroniker när man ser sådant.
- För första gången får vi på Bluelabs möjlighet att ta oss an kiselnära konstruktion. Det krävs mängder av verktyg och kunskaper för det, mer än vi har kunnat hålla oss med.
Märkeslös mobiltelefon
En annan sak som har fångat Håkan Dahlboms intresse är generiska konstruktioner eller, för att tala klarspråk, märkeslösa mobiltelefoner.
- Så sent som häromdagen fick
jag lära mig en ny trebokstavsförkortning: ODM, Original Design Manufacturer. Det innebär att vi gör en generisk baskonstruktion som vi erbjuder kunderna att sätta sina egna varumärken på.
Det aktuella exemplet är just en mobiltelefon som Flextronics har tagit fram och hoppas att operatörerna ska vara intresserade av. Och intresse finns, det visas om inte annat av att Vodafone nyligen har beställt en miljon telefoner - dock inte av Flextronics utan av Samsung.
- Du frågade vem som skulle kunna "göra en Dell" på mobiltelefonmarknaden och börja sälja billiga telefoner. Någonting sådant kan ligga precis runt hörnet, säger Håkan Dahlbom.
Om Flextronics ska etablera sig som ODM behöver man förstås egna konstruktörer, ytterligare en anledning till Dahlboms relativa optimism beträffande Bluelabs framtid - även om han fortfarande inte är säker på sin egen.
- Vi har en integrationsprocess på några månader framför oss. Därefter vet vi hur organisationen ser ut och var alla ska arbeta, och det gäller mig också.
Konjunkturen har inte varit nådig mot Bluelabs heller. Med Ericsson som största kund, ett Ericsson som enligt Dahlbom har minskat sina konsultinköp med mer än 80 procent på ett år, är det givetvis svårt att hålla beläggningsgraden uppe. Den börsintroduktion som var tänkt när företaget knoppades av från Frontec 1999 kunde inte genomföras och istället fick det bli en försäljning.
Å andra sidan, påpekar Håkan Dahlbom, finns det några ljuspunkter i mörkret.
Bristen på ingenjörer har varit ett jätteproblem för den traditionella industrin, i och med att telekom har sugit upp i stort sett allt. Nu har vi ett överskott istället.
- Eftersom mycket av svensk elektronikkompetens har funnits i telekombranschen ger svackan en möjlighet att sprida den kompetensen till övrig industri.
För Bluelabs del innebär det till exempel att man har fått ett uppdrag åt Siemens Laser Analytics, som gör utrustning för att mäta gaskoncentrationer med hjälp av laser. Det kunde man åta sig tack vare - om det nu är rätt uttryck - att man hade ett antal före detta telekomkonsulter som satt sysslolösa.
Så Håkan Dahlbom väljer att avrunda med en uppmaning till verkstadsindustrin:
- Ni har en jättechans nu. Ta den!
Lennart Pettersson