Hängde det bara på optobranschen så skulle vi alla snart ha förbindelser på 10 Gbit/s och kunna uppgradera till 40 Gbit/s snart. Produkterna och den tekniska optimismen är det inget fel på, men tyvärr har marknadssituationen gått från kompakt mörker till kompakt dimma. Det var huvudintrycket på årets Ecoc - European Conference on Optical Communications. |
Visst saknades branschjättar som Nortel och Lucent bland utställarna, men det gav å andra sidan mer utrymme åt den starka svenska laguppställningen. Exempelvis fanns Optillion, Comlase och Proximion på plats, liksom Kablema och Ericsson med två montrar - en för lasrar och en betydligt mer välbesökt för systemprodukter.
Optillion hade en av mässans kaxigaste montrar, och kunde berätta att man nu kommit igång med volymproduktion av sin första produkt. Dessutom slog man också ett slag för lanseringen av "X2", ett nytt format för 10 Gbit-transceivrar som är mindre än det nuvarande Xenpak, se artikel här intill. X2 är utvecklat av Optillion i samarbete med bland andra Agere, Agilent, Mitsubishi, NEC och Tyco.
- Jag tycker det är imponerande att vi är med i såna sammanhang efter bara drygt två år, säger Jan Nilsson på riskkapitalbolaget Itact, och en av företagets grundare.
De svenska utställarna var över lag nöjda, trots besökarsiffran.
- Det var definitivt värt att åka hit. Visst kan man sitta på sin kammare och rulla tummarna i väntan på att det vänder, men det är inte vår stil, säger Mikael Andersson på Kablema.
- Jämfört med många andra har det varit rena folkstormen i vår monter, säger Ivan Davegårdh på Proximion.
- Besökarna är intresserade av vår utveckling även om de ligger lågt med investeringar just nu. Och vi har fått bra respons från flera kunder, inte minst i Frankrike, säger Anders Fogelström på Comlase.
Alla instämde dock inte i lovorden. Anders Alm på Ericsson Optoelectronics dolde inte vad han tyckte.
- Det här är nog en av de sämsta mässorna jag varit på. Det var mycket mer folk förra året i Holland, säger han.
Om två år arrangeras Ecoc i Stockholm. Ansvarig för det tekniska programmet är Lars Thylén, professor i fotonik och mikrovågsteknik på KTH. Han berömde de danska arrangörerna men sa samtidigt att han vill åstadkomma en del förnyelse till 2004.
- Vår ambition är att både täcka den traditionella tillämpade forskningen och samtidigt visa upp mer långsiktig forskning med telekomorientering, säger han.
Fotoniska kristaller, kvantoptik, koherent interaktion mellan ljus och materia samt ultrasmå vågledare är fyra områden där han anser att Ecoc bör fokusera betydligt mer än idag. Av dessa är fotoniska kristaller närmast tillämpningarna, inte bara inom telekom utan även inom exempelvis bioteknik. Kvantoptik är teoretiskt intressant, men frågan är vad som går att göra i praktiken.
- Det går att koda flera tiotals bitar på enstaka fotoner. Fast frågan är om det har någon praktiskt tillämpning, exemplifierar han.
Koherenta ljus-materiainteraktioner och ultrasmå vågledare är mer spekulativa fält. Interaktionen mellan ljus och materia handlar exempelvis om möjligheten att lagra information i ljuset i form av materialexcitation. När det gäller ultrasmå vågledare har Thyléns forskargrupp på KTH en del idéer, även om det är mycket långt kvar till praktiska resultat.
En annan aspekt på Ecoc är de många bidragen kring optisk signalbehandling av olika slag, något Lars Thylén är skeptisk till i dess nuvarande form.
- Ljus ska inte tävla med elektronik. Det har vi försökt, och det går inte. Men det behövs inte heller - ljus har sina egna meriter och det är oftast kombinationen som är intressant, säger han.
Adam Edström