Electronica är också en av de få mässor som lyckats behålla sin status som en viktig plats att introducera nya produkter. I år väntas exempelvis AMD visa upp nya flashminnen av typen Mirrorbit, där varje cell lagrar flera databitar. Microchip lanserar nya 8-bitskretsar med inbyggt EEprom och termiska sensorer. Altium kommer med nya rf-konstruktionsverktyg och Microtune ska presentera nya Bluetoothkretsar. Bara för att nämna några.
Bland svenska utställare märks framför allt Ericssons kraftmoduler, Powerbox kraftlösningar och testföretaget Syntronic som introducerar sin första hårdvaruprodukt - en helt ny plattform. Syntrotest som plattformen heter innehåller all programvara och all kommunikation som behövs för produktionstest samt en del hårdvara. Företaget kan sedan bestycka plattformen med de särskilda instrument som behövs för test av analogt, rf, digitalt, Boundary Scan eller opto, allt efter kundernas behov.
- Vi går ifrån GPIB och använder datanät (LAN) i så gott som allt. Det gör att man inte behöver sitta intill testerna. Eftersom vi hänger på en processor på varje instrument och bearbetar mätningarna lokalt så belastar vi inte nätet mer än nödvändigt heller, säger Anders Lind på Syntronic.
- På Electronica hoppas vi få testutvecklingsuppdrag ute i Europa.
Den svala konjunkturen i elektronikbranschen har dock även påverkat Electronica. Den sedvanliga paneldebatten handlar denna gång om vi någonsin kommer att få se en tillväxt i samma klass som tidigare. Noterbart är också att halvledarjätten Motorola inte har någon egen monter, utan satsar enbart på presskonferens och personliga möten.
Något besökarrekord är det ingen som väntar sig, i synnerhet inte från Sverige. Storföretag som Ericsson har som bekant tuffa reserestriktioner, vilket gör att tämligen få därifrån väntas åka ner till München. Det gör i sin tur att många som vill göra affärer med Ericsson väljer andra sätt än närvaro på Electronica.
Ytterligare skäl till lågt svenskt deltagande är att Electronica krockar med Elmiamässan i Jönköping och Acreodagarna i Kista.
Adam Edström