JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DC-DC krymper till en åttondel

Behåller benkonfigurationen från kvartsformatet

DC-DC-omvandlare i storleken eighth-brick är en gåva till konstruktören som vill växla ner spänningen så nära den förbrukande komponenten som möjligt.Och den insparade kortytan är guld värd.
Från 100 W till 600 W under de senaste 20 åren. Så har effekten vuxit i en DC-DC-omvandlare i standardstorleken brick (cirka 117 x 56 mm) under senaste 20 åren.

De 100 watten ryms istället i allt mindre format. En brick har krympt till en half-brick, en quarter-brick och i år en eighth-brick.

Åttondelsformatet har "kapat vingarna" på kvartingen, vilket för olika tillverkare sparar in mellan 40 och 50 procent av ytan. Inte riktigt en halvering alltså.

Åttondelsbrickan ger inte riktigt heller 100 W ännu. I september kom Ericssons PKB-serie som levererar nära 70 W i 3,3 V.

Före Ericsson har bland annat DI/DT, Celestica, Synqor, Power one och Datel släppt omvandlare i åttondelsformatet med liknande effekter.

- Själva måttet är standardiserat men däremot inte anslutningen. Den förekommer i olika versioner. En del har till och med mönsterskyddat sin variant för att skydda sin marknad, berättar Jan Ancker, vd för svenska distributören Craftec.

Inom det egna märket är dock den nya åttondelsbrickan till och med benkompatibel med den gamla kvartsbrickan. Det ser ut som om någon varit förutseende, men det är bara en slump, om man får tro Stephen Allen, marknadschef för Power One.

- Plötslig insåg folk att det var möjligt att minska bredden på en quarter-brick till en eighth-brick.

Att benen sitter på samma ställe betyder att man kan vidareutveckla gamla konstruktioner. De gamla kvartsbrickorna kan till och med ha lägre effekter än de nya åttondelsbrickorna.

- Men de flesta har ingen direkt nytta av att plocka ut en quarter-brick och stoppa in en eighth-brick om de inte tänker använda utrymmet till något annat, säger Stephen Allen.

Omvandlaren nära förbrukaren
Den stora vinsten kommer i nya konstruktioner som kan byggas mindre från start. Att kunna placera ut två åttondelsbrickor i stället för en fjärdedels ger konstruktören större frihet.

Åttondelsbrickorna är intressanta i en utveckling som går mot en alltmer distribuerad teknik för att mata spänningen.

Förr matades komponenter med samma spänning från en enda punkt. Nästa steg var att mata 48 V till en omvandlare per kort.

Idag transformeras spänningen i flera steg i ett litet kraftnät i miniatyr, med flera omvandlare på varje kort, så nära förbrukaren som möjligt. Det betyder att matningen allt längre sträckor kan använda en högre spänning och därmed dra mindre ström, vilket ger mindre effektförluster och mindre störningskänslighet.

Utvecklingen främjas av att logikspänningen fortsätter att sjunka, från 5 volt till 3,3 och vidare till 2,2.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)