Tekniken bygger på en uppfinning från bland annat Chalmers och Göteborgs Universitet, där forskarna kommit på ett unikt sätt att snabbt switcha vätskekristaller. För att vidareutveckla och kommersialisera tekniken grundades Ecsibeo i september i fjol av Chalmers Technology Licensing. Företaget finansieras av Nutek, Hörnell Teknikinvest och Chalmers.
- I dagsläget lägger vi allt krut på att vidareutveckla och patentskydda tekniken och att licensiera den. Vi siktar på att sälja de första licenserna under 2003, säger Johan Felix.
Ett drygt år efter starten har de fem forskarna som är engagerade i Ecsibeo hunnit utveckla en demonstrator som visar att principen fungerar på pixelnivå. Man för nu diskussioner med ett svenskt LCD-företag om att ta fram större serier för att ytterligare utvärdera egenskaperna för displayer.
Ännu har Ecsibeo inga licenstagare, men Johan Felix berättar att företaget på sistone tecknat ett samarbetsavtal som ger intäkter med ett utländskt LCD-förtag, och att han för långtgående diskussioner med ytterligare ett icke namngivet utländsk företag.
- På längre sikt hoppas vi kunna tillverka displayer för nischtillämpningar här i Sverige, säger han.
Företagsnamnet uttalas Exibeo, vilket betyder "visa fram" eller "display" på latin. De tre första bokstäverna i företagsnamnet står för Electrically Commanded Surfaces, och det är just att styra ytskiktet som är Ecsibeos hemlighet.
- En enkel ytbehandlig är det enda vi tillför vanlig LCD-teknik. Man kan i princip använda dagens LCD-fabbar för produktionen, säger Johan Felix.
Ytskiktet är Ecsibeos styrka
Ecsibeos teknik liknar vanlig LCD-teknik, vilket förenklat innebär att ett så kallat nematiskt vätskekristallmaterial av några mikrometers tjocklek placeras mellan två glasskivor.
Den stora skillnaden i Ecsibeos teknik är att man applicerar ett tunt ferroelektriskt ytskikt mellan displayens glasskivor och det nematiska materialet.
När ett elektriskt fält tillförs reagerar molekylerna i ytskiktet väldigt snabbt. De vrider sig på cirka 100 μs och drar med hjälp av elastiska krafter med sig de nematiska vätskekristallerna.
Finessen är att vätskekristallerna vrider sig i skärmens plan, alltså inte in i skärmen som kristallerna i traditionella LCD-skärmar. Ecsibeos bildelement får därmed en bred betraktningsvinkel - kontrasten är inte vinkelberoende. Dessutom är responstiden 100-1000 gånger snabbare jämfört med vanliga LCD-skärmar, vilket borgar för betydligt bättre bildkvalitet för rörliga bilder. En tillämpning Ecsibeo siktar på är mycket riktigt stora tv-skärmar.
Ett annat alternativ är att göra displayen bistabil, så att den enbart drar effekt när den uppdateras. På så vis kan få en effektsnål skärm i exempelvis en mobiltelefon eller handdator, vilket är en annan tänkbar tillämpning för Ecsibeo-LCDer.
Charlotta von Schultz