JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt färre startar asicprojekt

Förra året gjordes 36 procent färre asicar än år 2002. I år fortsätter nedgången, med drygt 12 procent, enligt Dataquest.
Det är dyrt att göra asicar med 0,13 um-geometrier, dagens spjutspetsteknik. Bara fotomaskerna - de specialritade mönster som gör att produktionsutrustningen ritar transistorer och ledare på rätt ställe - kan kosta 6-10 miljoner kronor. I den förra teknikgenerationen, 0,18 um, kostade en uppsättning masker 3-4 miljoner kronor. Kostnadsökningen lär fortsätta - en enskild mask kan kosta en halv miljon att tillverka och används bara under fem minuters produktion.

- I princip dubblas kostnaderna för varje processgeneration, säger Torbjörn Sandström, forskningschef på Micronic.

- Det gör att kostnaden för fel blir orimligt dyr, vilket i sin tur gör att alla konstruktioner görs väldigt konservativt.

Kostnaderna, tillsammans med elektronikindustrins konjunktursvacka, har gjort att övergången till 0,13 um inte gått så fort som man trott. För två år sedan trodde analytikerna att var fjärde asic i år skulle göras i 0,13 um-teknik. I verkligheten ser det ut att bli var sjätte.

Halva antalet jämfört med 1995

Enligt Dataquest har industrin snart nått den punkt då ett asicprojekt måste budgeteras till mellan 50 och 100 miljoner kronor. Det innebär att produkten som asicen sitter i måste ha potential att alstra minst 200 miljoner kronor i intäkter för att investeringen ska kunna rättfärdigas.

Inte konstigt därför att antalet asicprojekt minskar. år 1995 startades uppskattningsvis 10 000 asicprojekt i världen. Enligt Gartner Dataquest var siffran nere i 6 700 under år 2000, som i många andra avseenden var ett rekordår i elektronikindustrin. I år blir det inte mer än 4 350, säger Dataquest, och minskningen fortsätter.

Men detta betyder inte nödvändigtvis att mängden asicarbete minskar. Dagens kretsar är betydligt större, så det totala antalet asicgrindar ökar faktiskt en smula. Många projekt går ut på att ersätta två, tre eller fyra kretsar med en enda, som ju då förstås blir tämligen stor.

Ett annat sätt att se på saken är att varje maskuppsättning i snitt används till 400 kiselskivor. Men minnen och mikroprocessorer gör statistiken skev. Medianen ligger under 10 skivor per maskset. Och omkring hälften av alla maskset används bara till en enda omgång skivor - inte enbart för att volymerna är små utan framför allt eftersom dessa maskset är felkonstruerade och måste göras om.

Och med 300 mm kiselskivor kan en eller två skivor räcka för hela den nödvändiga volymen.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)