Miljarder till IT och telekom Vinnova föreslår att staten bör skjuta till 3,5 miljarder kronor för att bryta dödläget i it- och telekombranschen. Situationen kräver, enligt Vinnova, omedelbara insatser under 2003 och 2004 samt mer långsiktiga insatser som sträcker sig från 2003 till 2007. Förslaget på omedelbara insatser omfattar bland annat test och utvecklingsmiljöer för it-tjänster, förstärkning av forskningsinstitut, satsning på pågående projekt och nya företag och utveckling av tjänster. Snabbpaketet kostar 350 miljoner kronor. Den mer långsiktiga satsningen omfattar forskning, utveckling och demonstrationer samt start av nya företag, inkubationer och såddfinansiering. Kostnaden beräknas till 3,15 miljarder. |
I somras gjordes en insats för att rädda 14 optoforskare från Ericsson. Verksamheten togs över av Acreo. Senast i september skakade Vinnova fram pengar till Optillions forskargrupp i Göteborg. Istället för att splittra forskarna flyttades de över till Chalmers.
Frågan är dock om ett statligt verk, vars uppgift är att fokusera på innovationssystem, ska fungera som krisjour för forskare?
- Nej, i fallet med optoforskarna från Ericsson gjorde vi bedömningen att det var ett viktigt kompetensområde för Sverige. Detsamma gäller för Optillion.
- Hade inte Optillions forskare passat så väl in hos Chalmers hade vi inte gått in med pengar, säger Karl-Einar Sjödin, enhetschef för informations- och telekomområdet på Vinnova.
Samtidigt poängterar han att det i båda fallen handlar om akutinsatser för att skapa andrum. Anslagen räcker inte längre än till en bra bit in på nästa år.
För att få stopp på den nuvarande dräneringen av telekomsektorn har Vinnova nyligen föreslagit ett utvecklingsprogram, Vinnitel, till regeringen. I programmet, som totalt omfattar 3,5 miljarder kronor till den krisdrabbade it- och telekomsektorn under en femårsperiod, ingick en pott på 350 miljoner till omedelbara åtgärder. Förhoppningen är att 100 miljoner av snabbinsatserna ska skjutas till svenska forskningsinstitut, därmed skulle deras resurser fördubblas.
- Acreo måste veta om de får ytterligare resurser i början på nästa år för att kunna planera framtiden. Kommer inga pengar hänger forskningen återigen i luften.
Sverige för svagt i EU-sammanhang
Vinnova har en stark tro på forskningsinstitut som bro mellan högskola och näringsliv. Acreo är det svenska forskningsinstitut vars verksamhet överensstämmer bäst med Vinnovas önskemål, även om Acreo bör bli större.
- Acreo har inte resurser och råd att gå in i EU-projekt på det sätt som de kommer att utformas i 6:e ramprogrammet. Det oroar mig, säger Karl-Einar Sjödin.
Samtidigt är det inte Vinnovas vilja att blåsa upp Acreo. Snarare vill man verka för att det blir några lite större forskningsinstitut som får en nyckelroll i samspelet mellan forskning och företag.
Det ursprungliga förslaget till ett utvecklingsprogram för it-och telekomsektorn kom från länsstyrelsen i Stockholms län. I det fanns olika delar. Dels en som berör arbetsmarknadsmässiga åtgärder, dels en som fokuserar på tillväxt och kompetensbevarande.
- Vår uppgift är att främja tillväxten i Sverige. Sysselsättningen är inte en primär uppgift för oss, säger Karl-Einar Sjödin.
Han menar att även om Ericssons varsel triggade den statliga räddningsaktionen så kan inte Vinnova formulera insatser som matchar speciella individer på Ericsson. Att sedan Ericssons personalchef går ut och säger att inga bland företagets uppsagda kommer att få hjälp av Vinnovas utvecklingsprogram tycker han är olyckligt.
- Det var en olycklig kommentar från Ericsson. Den ger underbetyg åt de friställda på företaget. Jag har träffat många som fått gå från Ericsson vars kompetens Sverige behöver.
Före 15 december har biträdande näringsminister Ulrica Messing lovat att komma med kommentarer på Vinnitel. Karl-Einar tror knappast att han får allt på önskelistan. Samtidigt har han svårt att tro att regeringen säger blankt nej till förslagen.
- Jag hoppas få ett akut svar på de omedelbara insatserna och en indikation på den mer långsiktiga delen under första kvartalet nästa år.
Läs även:
Över 12 000 har varslats inom telekomindustrin i år
Yttermyr vill matcha övertalighet med teknikhunger
Opto vänder inte förrän 2004
Anna Wennberg