Tekniken kallas High Dielectric Antenna, HDA, och skiljer sig enligt företaget radikalt från den teknik som används i dagens mobiltelefoner. Enligt uppgifter i EE Times bygger antennen på ett nytt keramiskt material med hög dielektricitetskonstant som emitterar radiosignalen direkt.
Storleken på antennelementen är runt en tiondel av konventionella antenner, uppger företaget. Dessutom ligger större delen av det så kallade närfältet inne i antennen. I konventionella antenner brukar det sträcka sig ungefär en våglängd ut från antennen och om det kommer in föremål i närfältet påverkas antennens egenskaper.
Den nya HDA-tekniken gör att antennelementen kan placeras mycket nära varandra. Enligt uppgift med bara någon millimeters avstånd. Det öppnar för mycket kompakta antenner med styrbar lob. En annan tänkbar tillämpning är diversitet, där mottagaren till exempel kan känna av vilket av elementen som för tillfället ger den bästa signalstyrkan.
Antennerna uppges också ha en effektivitet på upp till 95 procent vilket är betydligt bättre än konventionella antenner och de fungerar upp till "ett par tiotals gigaherz".
Företaget har utvecklat ett simuleringsverktyg med vars hjälp man kan skräddarsy antennerna efter behov. Bland annat går det att göra antennerna mycket smalbandiga vilket gör att man slipper externa filter.
Antenova samarbetar med de åtta största mobiltelefontillverkarna, varav några även uppges utvärdera produkten. Den första mobiltelefonen med en inbyggd HDA-antenn förväntas komma redan under första kvartalet nästa år.
Per Henricsson