JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Produktionslina ska locka till mässan

Ett av dragplåstren på elektronikmässan i september i Göteborg blir en fullt fungerande produktionslina som förhoppningsvis ska inspirera tillverkande företag att satsa på nya produktionsmetoder.
- Det pratas mycket i branschen om nedläggningar och utflyttning. Vi vill visa vad som krävs för att hålla elektronikproduktionen kvar i Sverige, säger Jan Andersson på branschforskningsbolaget IVF i Göteborg. Han leder projektet som går under devisen "Live Future Production".

Företagen måste förbättra dagens tekniker och gå mer mot avancerade produkter. Istället för att handmontera och våglöda kan man använda pin-in-paste.

- Många kör redan BGA-kapslar men det är dags att kika på flip-chip och CSP:er.

Jan Andersson har den delikata uppgiften att plocka ihop en komplett produktionslina med allt från lodpastaapplicering, via monteringsmaskiner och lödning till avsyning. Exakt vilken typ av maskiner det blir eller vilka leverantörer som ställer upp är inte klart.

- Jag har det hyfsat bestämt i min skalle men det gäller att komma överens med leverantörerna om ett upplägg som passar, säger han.

- Tanken är att alla leverantörer ska få en chans att anmäla intresse, men av praktiska skäl kommer alla inte att kunna vara med.

Bland annat tänker Jan Andersson ha med en maskin som kan montera flip-chip och dessutom funderar han på en trådbondare och en lödugn med ångzon.
Tekniken med ångzon kom för en 15-20 år sedan men har varit vilande. Nu har den blivit lite aktuell igen när man ska gå över till blyfri produktion vilket kräver högre temperaturer. Ångan överför värmen mycket snabbare än luft, som används i vanliga konvektionsugnar med värmeelement och fläktar, vilket ger mycket jämn uppvärmning över hela kortet.

- De tidiga ugnarna med ångzon värmde så snabbt att komponenterna chockades. Det problemet är åtgärdat med bättre förvärmning.
På senaste komponentmässan i Stockholm fanns en liknande satsning, det blyfria torget.

- Vi vill inte att det här ska kännas som en repris. Då visade man att blyfri produktion fungerar. Nu vill vi ta ett helhetsgrepp och försöka få företagen att våga investera i nya produktionstekniker. Även i år kommer vi dock att producera med blyfritt lod
Varje förmiddag och eftermiddag kommer man att köra linan.

- Prcis som i Stockholm kommer Lasse Wallin från Legotronic att hålla i mikrofonen.

Tanken är i varje fall att först presentera linkonceptet och förklara varför man valt de olika typerna av maskiner och lite teknisk kuriosa kring dessa.

- Men målet är också att en inbjuden gäst till varje tillfälle ska presentera sin presentera en framtidsvision om var svensk elektronikproduktion befinner sig år 2010, säger Jan Andersson.
Som avslutning kommer man sedan att köra linan och producera kort.

- Vi vill få företagen att tänka efter, kan vi köra på i samma spår eller måste vi satsa?

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)