- Det rör sig om en komplex analog- och blandsignalskonstruktion som ska integreras med en stor digital matris som togglar i hög hastighet. Det är en utmaning, men jag räknar med att tekniken är integrerad i flera av våra produkter redan i år, säger Per Holmberg på Xilinx huvudkontor i San José, Kalifornien.
Xilinx erbjuder sedan tidigare 3,125 Gbit/s-transceivrar i sin FPGA-familj Virtex-II Pro. Även konkurrenterna Altera och Lattice har programmerbar logik som klarar kommunikation i dryga 3 Gbit/s.
- Vi ser en stor övergång från parallell till seriell kommunikation inom industrin. Trenden drivs av ökat krav på bandbredd och krav på sänkta kostnader, säger Per Holmberg.
Finessen med seriella gränssnitten är just att de klarar mycket höga hastigheter samtidigt som kretsarna inte behöver så många ben, vilket ger enklare kretskortskonstruktion samt sparar yta och därmed kostnad. Dessutom krävs mindre effekt jämfört med parallell dataöverföring.
Tekniken lockar därför utvecklare av nätverk och telekomprodukter, men Per Holmberg ser även ett ökande intresse från företag som utvecklar lagringsmedia, medicinteknik och industritillämpningar.
Charlotta von Schultz