JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bollnäsbolag blickar mot spel på Cebit

Bollnäsbaserade Eye Control Technology, ECT, är ett av de 23 företag som visar upp sig i Exportrådets monter på IT-mässan Cebit i Hannover i mitten mars. ECT hoppas locka företag i spelbranschen att licensiera företagets teknik för blickstyrning.
Med prototyper för en sensorbaserad blickstyrningsteknik i bagaget och ett antal inbokade möten på agendan beger sig ECTs vd Patrik Nilsson till Cebit i mitten av mars.

- Vi ska visa upp ett antal modeller och demos, framför allt för spelindustrin som är intresserad av vår teknik för att låta synen förstärka spelupplevelsen, säger han.

Företagets patenterade blickstyrningsteknik bygger på en sensor som sitter nära ögonen, exempelvis på ett par glasögon. Sensorn följer ögats rörelser, och med hjälp av patenterade algoritmer i programvara kan 30 gånger 20 tittpositioner särskiljas. Det rör sig om detektera 10 graders blickförskjutningar vertikalt, 15 grader horisontellt.
Tekniken rönte stor uppmärksamhet på Comdex-mässan i Las Vegas i höstas.

- Drygt 100 företag visade intresse och Microsofts Bill Gates besökte oss i vår monter, säger Patrik Nilsson.

Styr fokus i canons kameror
Eye Control Technology är ett ungt företag, men grundtekniken har många år på nacken. Redan på 80-talet utvecklades den första prototypen av entreprenören Olle Östlin. Den användes av en då förlamad ishockeyspelare som endast kunde kommunicera med ögat och rösten. Canon licensierar tekniken och har sedan 1997 utnyttjat den i flera kameror såväl som exklusiva videokameror för att låta blicken styra fokuseringen.
En period var norska Telenor Venture huvudägare till företaget som då hette Eye Control Technique.

Telenor blev emellertid utköpta 2001, och därefter låg verksamheten låg nere något år. I somras drogs Eye Control Technology igång finansierat av några privatpersoner. Än så länge är Patrik Nilsson den enda anställda. Ett antal konsulter är också engagerade.

- Vi drar i gång lite försiktigt. Nu diskuterar vi med riskkapitalister, som även följer med till Cebit. Vårt mål är att sälja fem utvecklingslicenser och två tillverkningslicenser i år. Jag tror att vi har goda möjligheter att visa svarta siffror år 2004, säger Patrik Nilsson.

Han bedömer att spelkonsoler och persondatorspel för närvarande är hetast när det gäller blickstyrning. Andra tänkbara tillämpningar är mobiltelefoner, medicinska tillämpningar och militärtillämpningar. Hittills används inte tekniken i några mobiltelefoner men Patrik Nilsson berättar att han för diskussioner med flera mobiltelefontillverkare.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)