Sextonmannagruppen såväl som de utvecklade prototyperna till radiokretsarna för wlan-standarden 802.11a har övergått till nystartade Via Lund, som även framöver ska fokusera på rf-kretsar för trådlösa datanät.
Totalt har etableringen kostat cirka 30 miljoner kronor, varav Via Technologies stått för merparten. Resten har statliga Vinnova skjutit till.
- Samarbetet med Via har gått lysande. Trots kulturella skillnader har vi varit på samma våglängd. Allt har gått bättre och snabbare än väntat så avknoppningen sker några månader tidigare än planerat, säger Tommy Skoog på Acreo som ansvarat för etableringen.
På sätt och vis har satsningen underlättats av lågkonjunkturen; det har varit lätt att rekrytera kompetent personal. Via Lund ska anställa ytterligare sju personer innan året är slut. Drygt 300 ansökningar har hittills kommit in, från Sverige såväl som utlandet.
- Vi räknar med att rekrytera ytterligare ett antal personer år 2004, säger Via Lunds vd Christian Björk.
Han vill dock inte sätta någon siffra på hur många anställda företaget kan tänkas ha i slutet av nästa år.
Hade Via Technologies etablerat sig i Lund utan Acreos Socwaresatsning?
- Nej, det hade de knappast gjort. De skulle inte ens ha vetat att Lund fanns, säger Acreos vd Hans Hentzell.
Men om samarbetet med Via blev lyckat, så gick det desto sämre för försöket att etablera ett liknande konstruktionscentrum åt Atmel i Norrköping. För ett år sedan utvecklade elva Acreoanställda radiokretsar, systemkretsar och så kallad IP, Intellectual Property, för Atmels räkning. I maj lades arbetet ner.
- Vi avbröt i samförstånd samarbetet på grund av Atmels situation i lågkonjunkturen, säger Hans Hentzell.
De elva utvecklarna är fortfarande anställda av Acreo. Förhoppningen är att de ska kunna ta plats i utvecklingsgrupper hos nya företag som vill etablera sig i Socwareklustret. Hans Hentzell berättar att Acreo för diskussioner med fyra intresserade företag, men man har inte kommit så långt att man diskuterar konkreta kontrakt med någon av dem.
- Visst är jag besviken över att Atmeletableringen inte blev av. Men jag tycker ändå att vi får vara nöjda med att en av två etableringar lyckats i en lågkonjunktur som den här, säger Hans Hentzell.
Charlotta von Schultz