- Osäkerheten påverkar affärer. Men det har egentligen inte varit någon förändring sedan 11 september-händelserna år 2001, säger Ericssons presschef Pia Gideon.
Enligt henne har Ericsson inte infört några restriktioner för resor eller liknande på grund av kriget. Däremot uppmanas personalen i Mellanöstern att vara extra försiktig.
Det faktum att Ericsson säljer försvarsmateriel till USA och Storbritannien har enligt Pia Gideon inte heller gett några reaktioner.
- Vi följer förstås gällande lagstiftning, och har inte fått några nya direktiv, säger hon.
Kriget har än så länge inte heller påverkat logistiken, vare sig för Ericsson eller för kontraktstillverkarna. Här ser dock många företag över sin situation.
- Visst kan kriget orsaka brist på transporter. Än så länge har vi inte märkt något, men vi pratar kontinuerligt med våra leverantörer om detta, säger Mats Hultin på kontraktstillverkaren Note i Norrtälje.
- Enda påverkan vi har sett är en viss uppgång i efterfrågan på bärbara satellitsändare, säger han.
Världens halvledarhandel kommer dock troligen att bromsas en del. Analysföretaget IC Insights prognosuppdatering för mars månad är visserligen skriven innan Irakkriget bröt ut, men bolaget har ändå i sin prognos räknat med en upplösning, oavsett form, på Irakkrisen till i juli. Det är osäkerheten om framtiden mer än själva kriget som lägger lock på tillväxten, och en stabilisering i juli ger fortfarande utrymme för frisk tillväxt andra halvåret, anser IC Insights.
Svag tillväxt
BNP-tillväxten i världen landade år 2002 enligt de senaste beräkningarna på 2,5 procent, vilket är precis under analytikernas gräns för ett recessionsår. Det innebär att världen för första gången sedan början av 90-talet haft två recessionsår i rad. För 2003 har IC Insights justerat prognosen neråt från 3,1 till 2,7 procents BNP-tillväxt världen över. För Europa räknar man med 0,8 procents BNP-tillväxt 2003, med nolltillväxt för Tyskland.
Trots det anser IC Insights att de flesta indikatorer fortsätter att peka på en tillväxt i halvledarindustrin på mellan 10 och 20 procent, även om den förmodligen blir närmare den lägre siffran.
En faktor som motverkar den svaga BNP-tillväxten, åtminstone i statistiken, är faktiskt den svaga dollarkursen. De flesta valutor har tagit ett hopp upp på drygt 13 procent i förhållande till dollarn.
Eftersom statistiken förs i dollar uppvärderas den icke-amerikanska försäljningen av en sådan växelkurs. En fortsatt svag dollar på nuvarande nivå skulle ensam orsaka 4 procentenheters skenbar tillväxt jämfört med 2003.
Å andra sidan, påpekar IC Insights, beror den svaga dollarkursen inte på starkare ekonomi i andra delar av världen utan på den allmänna osäkerheten, och ett slut på Irakkriget skulle mycket väl kunna stärka dollarn igen.
Adam Edström, Elias Nordling