System på kisel
- Vi utvecklar nu ett system på kisel som kombinerar digital och analog teknik, säger John Granacki, direktör på University of Southern Carolinas vetenskapliga institut till tidningen EE Times.
Chipset kommer att göras i 130 nm-teknik och förskarnas förhoppning är att det kan bli en bas för hur denna typ av chips i framtiden kommer att se ut.
Theodore Berger, chef för centret för neuroteknik vid University of Southern California, säger att de svåraste knutarna rent tekniskt sett redan är lösta.
Nu gäller det "bara" att passa ihop komponenterna, och få de olika delarna att fungera tillsammans.
För att detta skall kunna genomföras krävs det dock större kunskap om hur hjärnan fungerar, och Berger påpekar att cirka 80 procent av hjärnans funktioner fortfarande är okända. Försöken är fortfarande bara på smådjursstadiet, men tester på människan kan bli aktuellt inom 5 till 10 år.
Ett av de svåraste problemen är att få de riktiga nerverna att acceptera de konstgjorda chipsen. Precis som för andra implantat har kroppen en försvarsmekanism som automatiskt stöter bort främmande komponenter. Bergers team håller nu på att utveckla ett biologiskt material att täcka över elektroniken med för att nerverna lättare ska fästa vid det.
Redaktionen