JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova skakar fram pengar till fotoniken

Vinnova ska satsa 59 friska miljoner på fotonik och höghastighetselektronik under tre år.
För första gången i det statliga verkets korta historia gör nu Vinnova en bredare satsning på fotonik, höghastighetselektronik och högfrekvensteknik. Tidigare har verket enbart gjort mindre, riktade satsningar via forskningsinstitutet Acreo eller för EU-initierade program som Medea.
Att stötta mikroelektronikområdet har länge varit en uppgift för Stiftelsen för strategisk forskning, SSF. Denna har dock skurit ned sina anslag till mikroelektronik rejält. Från i år minskar budgeten med 40 miljoner till cirka 99,5 miljoner kronor. SSF har tidigare stått för 80 procent av anslagen till mikroelektronikforskningen.

- Det här är rätt mycket generaldirektör Per Erikssons eget engagemang för området som möjliggjort det här, säger Sven-Ingmar Ragnarsson på Vinnova.

- Området är prioriterat i vårt strategiförslag men tanken var egentligen att pengarna skulle vara en fortsättning på de extrapengar som KTH och Chalmers fick i fjol.

Då delade Vinnova ut fem miljoner vardera till Institutionen för fotonik på KTH och kompetenscentret Chach på Chalmers.

Den nya satsningen har arbetats fram mycket snabbt och ansökningstiden är kort. Redan den 2 juni måste ansökningarna vara inne. Det är inte klart hur många projekt Vinnova kommer att stötta men troligt är att det handlar om sex till tio projekt.

- Det är rimligt att anta att projekten kan vara på upp till tre miljoner per år, säger Sven-Ingmar Ragnarsson.

Vinnova har avsatt nio miljoner för innevarande år, 20 miljoner vardera för 2003 och 2004 och tio miljoner för 2005. Totalt 59 miljoner under tre år.
Ansökningarna ska utvärderas av en bedömningsgrupp som ännu inte är utsedd. Tanken är dock att arbetet ska vara klart redan i slutet av juni.

- Det kan mycket väl bli så att utvärderingen drar ut på tiden om vi får många ansökningar.

Satsningen riktar sig till företag, universitet, högskolor, forskningsinstitut och andra aktörer med kompetens för, eller behov av, forskning, utveckling eller demonstration inom fotonik, höghastighets och högfrekvenselektronik.

- Vi kommer att premiera att insatser som gagnar industriell tillväxt och projekt som bygger på samverkan mellan näringsliv, offentlig verksamhet och forskare. Men det ska också finnas akademiska kvaliteter i arbetet, säger Sven-Ingmar Ragnarsson.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)