Sensorn håller reda på var Printdreams handhållna skrivare befinner sig. Kraven på noggrannhet är höga för att det inte ska uppstå förskjutningar i bilden när handen sveper skrivaren fram och tillbaka över underlaget. Optonavs felmarginal anges till "mindre än diametern av ett mänskligt hårstrå" på några centimeters rörelse.
- Med den nya sensorn kan man skiva ut en full A4-sida som hänger ihop. Kvaliteten är 10 gånger bättre än med vår tidigare sensormodul, säger Printdreams vd Jan Erik Hedborg.
I Optonav ingår en vanlig CMOS-sensor, egenutvecklad optik samt en kraftfull DSP för företagets egenutvecklade algoritmer och programvara. Fixpunkter och korrektioner beräknas i realtid för att avgöra om en punkt ska skrivas eller inte.
Företaget ska visa upp sin skrivare i juni, och hoppas att den ska locka någon eller några av de runt 20 potentiella tillverkare som Printdreams för diskussioner med. Sedan ska sensormodulen anpassas för masstillverkning. Programvaran ska exempelvis implementeras i en asic för att få ner kostnaden.
Printdreams öppnar även dörren för företag som vill licensiera sensorn för andra tillämpningar än skrivare. Jan Erik Hedborg nämner medicinteknik och industriverktyg som två exempel på branscher som han varit i kontakt med.
- Navigeringssensorn kan göra nytta var som helst där man behöver positionera något, säger han.
Charlotta von Schultz