JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Saab bildar nytt försvarsbolag

Order för 300 miljoner kronor från FMV

Saab och Ericsson ska tillsammans med FMV ta fram en arkitektur och tekniska konstruktionsregler för det kommande nätverksbaserade försvaret. Ett gemensamt bolag är bildat som också skrivit utvecklingskontrakt med IBM och Boeing.
Omvandlingen av Sveriges militära styrkor till ett nätverksbaserat försvar pågår för fullt. Hittills har det mest handlat om idéer och visioner, men ett stort steg mot konkretisering togs häromdagen då FMV, Försvarets Materielverk, tecknade ett avtal värt 300 miljoner kronor med Saab, Ericsson, IBM och Boeing.

Avtalet sträcker sig fram till 2006, och fram till dess ska parterna utveckla tekniska designregler för det nätverksbaserade försvaret som gör det möjligt för olika enheter i försvaret att kommunicera på en helt ny nivå.

- Designreglerna gäller till exempel gränssnitt och funktionalitet. Vi ska egentligen svara på två frågor - hur information och tjänster ska samverka och vad som ska samverka i olika situationer, säger Peter Thornström, vd för det nybildade bolaget.

- Vi ska använda så mycket civil teknik som möjligt, framför allt för infrastrukturen. Vi har inte bundit oss vid någon specifik teknik, det blir säkerhetsfrågor som styr, säger han.

Kommunikationen ska fungera lika bra såväl inom enskilda förband som nationellt och internationellt. Ett viktigt krav är också att all kommunikation ska anpassas till situationen - enbart relevant information ska alltså nå beslutsfattaren oavsett om denne är en soldat i fält eller en militärstrateg i en stridsledningscentral.

- Det här är vårt största utvecklingsprojektet, säger projektledaren Lars Ahlm på FMV.

- Vi börjar med ett rent bord. Vi kommer att utnyttja befintliga öppna standarder, och en hel del civil teknik också, säger han.

FMV kommer själv att lägga ner omkring 35-40 heltidstjänster på projektet, utspritt på cirka 110 personer. Det nybildade Saab-Ericssonbolaget, kallat Saab Ericsson Network Based Defence Innovation, ska bidra med drygt dubbelt så mycket arbete. Bolaget kommer visserligen till en början enbart att ha två anställda - vd och vice vd - men ska köpa tjänster av andra bolag inom Ericsson, Saab, IBM och Boeing efter behov. Saab äger 60 procent och Ericsson 40 av bolaget, som ska husera i Kista.

- Både IBM och Boeing bidrar med erfarenheter från det amerikanska försvaret, säger Peter Thornström.

Han menar att det inte är politiskt känsligt med amerikanska underleverantörer, utan något som beställaren - FMV - önskat.

Det nätverksbaserade försvaret ska vara operativt år 2010. Men redan nästa år hoppas Lars Ahlm kunna visa upp de första resultaten av konsortiets arbete. Såväl 2005 som 2006 ska större demonstrationer av tekniken äga rum. FMV har redan visat upp en första demonstrator, där ett antal tjänstebegrepp definierats.

- Det vi visar upp 2005 och 2006 kommer till stor utsträckning att bygga på befintlig teknik, med vissa kompletteringar. Men vi måste ta höjd i designreglerna och jobba mot den teknik som kommer att finnas 2010. Det innebär att vi måste dyka ner i forskningsvärlden, säger Peter Thornström.

- Vi ska leverera verifierade designregler, vilket innebär att en hel del hårdvara i labbmiljö ska byggas upp, där vi ska utföra kritiska experiment. Designreglerna ska bli basen för en offentlig upphandling av materiel och tjänster, säger han.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)