- Var och en av oss är för liten för att vara trovärdig partner till de bolag det handlar om. Men tillsammans får vi en helt annan kritisk massa, säger Anders Sivard som är vd på Bitsim, ett av de inblandade konsultföretagen.
Satsningen leds av Acreo, som genom det statsstödda projektet Socware skaffat både kompetens och internationellt kontaktnät inom system på kisel. Förutom Bitsim ingår även konsultföretagen Catena, Racomna och Kisel, före detta Bluechip, i konstellationen.
- I nätverket ingår cirka 150 konstruktörer, med kompetens inom Wlan, Bluetooth, 3G, GSM och effektförstärkare. Vi kan också en hel del om ultrabredband (UWB) och Mimo (multiple input, multiple output), två tekniker som kommer i framtiden, säger Magnus Danestig på Acreo.
Nätverket har en lite annorlunda syn på vad system på kisel egentligen innebär. Medan världen i övrigt oftast avser en rent digital krets, med processor, minne, DSP och gränssnitt så lägger Acreo större vikt vid rf-funktionerna, och vill inte heller låsa sig vid enchipslösningar.
- För oss kan SoC betyda Ósystem of chipsÓ lika gärna som Ósystem on a chipÓ. Det handlar om att utgå från systemspecifikationen, konstruera uppifrån och ner och integrera så mycket som är vettigt, säger Magnus Danestig.
Han påpekar att situationen i Sverige förändrats totalt jämfört med för tre år sedan. Ericsson har Óflyttat uppåt i värdekedjanÓ, och är därför inte lika intresserat av halvledarkonstruktion som förr.
- Det har bildats ett vacuum som ger öppningar för nya företag.
Satsningen innebär också en kursändring för Acreo, som får en tydligare konsultprofil än tidigare. Med stor sannolikhet har institutets måttligt goda ekonomi bidragit till satsningen.
Adam Edström