- Eftersom de redan når hela svenska folket med sina nät vore det ett smidigt sätt att få bredband även till glesbygden, som visionen var för fem år sedan. Och det vore bra med en motpol till Telia som håller på och skapa ett nytt monopol.
Varför har de inte tagit chansen till utbyggnad?
- Kritiken har varit att tekniken inte fungerar särskilt bra, att den inte är skalbar och att investeringarna skulle bli väldigt dyra. Men nu finns nya, väl fungerande tekniker med högre kapacitet än tidigare i drift i Tyskland, Frankrike och Italien, och Spanien är på gång. Main.net har exempelvis ett routat nätverk och bolagen behöver bara sätta in repeatrar i sina mätarskåp för att förbereda för bredband.
Vad är det för fel på Vattenfalls och Sydkrafts satsningar då?
- De har redan tagit ställning när de valt nya elmätare, som inte har möjlighet till bredbandsuppkoppling. Och Sydkraft har valt att inte gå via sina transformatorstationer utan genom Skanovaägda telestationer börjat för BAS-projektet i Skåne. Det blev så dyrt och komplicerat att de valt att stämma dem för otillbörlig prissättning bland annat.
Men ska elbolagen konkurrera med bredbandsoperatörerna?
- Många anser att bredband och bredbandstjänster inte hör till kärnverksamheten. Men de kan ju bygga öppna nät och hyra ut dem tills efterfrågan på tjänster som passar dem, som övervakning, IP-telefoni och larm, blivit så stor att de själva vill sälja tjänster.
Hur mycket tid har de på sig?
- Vi måste satsa NU för att fortsatt vara en världsledande IT-nation. Det är viktigt för vår ekonomi. Bolagen har kanske ett halvår på sig innan dsl-leverantörerna skaffat sig alltför stor marknadsandel. Elforsk, energibolagens utvecklingsbolag, tror att detta är rätt väg, och har gjort ett upprop till sina medlemmar om att testa tekniken. Intresset är stort. Men alla avvaktar hur det går för Västervik Kraft som dragit igång ett EU-finansierat testprojekt.
Bredband via elnätet är här för att stanna.
Erika Ingvald