* Neuronchips, som opereras in i synnerven på blinda personer för att återställa synen. Chipsen är utvecklade av universiteten UC Santa Cruz och USC. Det är två olika chips, ett som stimulerar synnerven och ett som fungerar som "öga". Chipsen kommunicerar med varandra via en telemetribuss, vilket betyder att "ögonen" kan placeras långt utanför kroppen.
* Hörselchips för både återställande av hörseln för hörselskadade och möjlighet att kunna ratta in radiokanaler.
* Hjärtstimulerande maskiner som till exempel pacemakers, som kan gå i 10 år på ett enda mikrobatteri.
* Transistorer som kan tryckas på ett tyg. Vad sägs om en dator på en T-shirt?
ISSCC har alltid varit ett galleri för den senaste halvledartekniken, men alla forskningsavhandlingar på biochips kommer att bli en slags vändpunkt för konferensen, åtminstone enligt tidningen EE Times.
Men biochips är förstås inte det enda som kommer att tas upp. Precis som på de tidigare konferenserna så kommer den senaste halvledarteknologin att visas upp, däribland effektivare CMOS, som inte bara gör det lättare att bygga mindre processorer, utan också tillåter flera kärnor på ett enstaka chips.
IBM kommer till exempel att presentera en processor med endast 276 miljoner transistorer, men med en hastighet på 1,5 GHz. Sun Microsystems kommer att visa upp en krets med två processorkärnor, med 1 Mbyte nivå 2 cacheminne integrerat.
Analog Devices kommer att beskriva och visa upp en ny 14-bitars DA omvandlare som konverterar i 1,4 GSampel/s, vilket är ett nytt fartrekord för omvandlare i denna klass. Forskare från National Semiconductor i Tyskland har också satt ett nytt fartrekord, de har med sin 8-bitars AD-omvandlare lyckats passera Gigahertzstrecket. Mer exakt ligger hastigheten på 1,6 GSampel/s.
Det kommer också att presenteras många forskningsavhandlingar på avancerad radiofrekvensteknologi, och signalbehandling. Sanyos forskare från Japan kommer till exempel att visa JPEG2000-codec som gör det möjligt att koda filmer med en så hög upplösning som 1 440 x 1080 i hastigheten 30 bilder per sekund.
Forskare från ett universitet i Kalifornien kommer att berätta hur långt de har kommit i försöken att utveckla ett effektivare CMOS-system för tillverkning av 60 GHz-transistorer. IBM försöker knäcka 60-Gigahertzarna med sina bipolära kiselgermanium-transistorer som ska ha hastigheter uppemot 200 GHz!
Edvard Carlman
Praoelev
Redaktionen