Låga kostnader är ledstjärnan för Magnus Karnsund, vd för Emerson Network Power. Strömförsörjning är inte hightech längre, och därför har både produktion och utveckling flyttats till Kina och andra lågkostnadsländer. Kvar i Stockholm är i stort sett bara huvudkontoret.
Om Magnus Karnsund Civilingenjör från Linköping (industriell ekonomi), senare kompletterat med en MBA-examen i USA. Kom in i telekombranschen via Ericsson, där han bland annat var affärsområdeschef under Sven-Christer Nilsson. Senaste anställningen innan Emerson var hos elektronikföretaget Spirea i Kista. är inte den förste företagsledaren i familjen, pappa är Georg Karnsund som var vd för Saab på 1980-talet. |
- Vi befinner oss i en industri som har gått från underutbud till överskott. Strömförsörjning till telekomsystem är rena stapelvaror idag och då måste man vara kostnadseffektiv.
- Det har varit många omstruktureringar internt de senaste åren, och de har sammanfallit med en brutal omstrukturering av hela telekombranschen, men ändå tycker jag att processen har hanterats på ett bra sätt. Och det tror jag att även facken skulle hålla med om.
När det blev aktuellt med nedläggning av fabriken i Söderhamn, som tidigare var den andra halvan av Emerson Network Power i Sverige, kallade fackföreningen in en löntagarkonsult för att granska siffrorna, berättar Magnus Karnsund. Och konsulten kom fram till samma slutsats som företagsledningen, att det inte gick att driva verksamheten vidare.
- Det är naturligtvis inte roligare för dem som blir uppsagda för det, men det är åtminstone lättare att motivera beslutet.
Ericsson, Nortel och Huawei i ett
Han har heller ingenting till övers för nidbilden av amerikanska ägare som kommer in och storstädar. Handlingsplanen för verksamheten i Sverige föddes på kontoret i Stockholm, säger han, och därefter förankrades den i Emersons koncernstyrelse.
- Företagskulturen i USA är helt klart mer toppstyrd än i Sverige, men å andra sidan har den färdiga processer för hur man hanterar sådan här frågor inom företaget. Det har varit till stor hjälp för mig.
Emerson-koncernen är ett konglomerat med över hundratusen anställda och kontor i sextiotalet länder. Network Power är ett av sex affärsområden inom Emerson, och det är i sin tur ett konglomerat i mindre skala.
Runt millennieskiftet köpte Emerson kraftförsörjningsverksamhet inte bara från Ericsson utan också från Nortel i Kanada och kinesiska Huawei. De tre delarna har slagits samman till en, som numera utgör telekomverksamheten inom Emerson Network Power. Huvudprodukten är likströmsutrustning för att förse telefonstationer och basstationer med elkraft, och på den marknaden är man enligt egna uppskattningar störst i världen.
Moduluppbyggda plattformar
Magnus Karnsund kom till företaget som vd i slutet av 2001, och det är lätt att tro att det bara har varit elände sedan dess. Men det har funnits en annan sida av arbetet också, vid sidan av nedskärningarna på hemmaplan - hela produktsortimentet har stöpts om och gjorts mer enhetligt, och verksamheten har som sagt fått expandera på andra håll i världen.
- Vi är i mål när det gäller harmonisering av produktlinjerna. Nu har vi ett fåtal moduluppbyggda plattformar som vi kan sälja med små variationer över hela världen och det ger oss stora skalfördelar, säger Magnus Karnsund.
- Det fundamentala måttet i den här branschen är trots allt dollar per levererad watt, och därför jagar vi kostnader på alla nivåer. Fokus ligger helt på marknadspenetration och vi ser att vi tar marknadsandelar.
Utveckling och tillverkning har förlagts till Kina medan sex stycken "konfigurationscenter" världen över ansvarar för anpassning till lokala förhållanden och regelverk. Så sent som i slutet av 2002 hade Söderhamn status som regionalt konfigurationscenter för Europa och Mellanöstern, men den verksamheten flyttas nu till Slovakien.
Kvar i Kungens Kurva sitter en vd för en världsomspännande organisation och ser på sitt verk.
- Jag känner mig hemma i telekombranschen. Och ur mitt perspektiv har Emerson Network Power lyckats med det viktigaste, att hålla ihop styrkorna under omgörningen av företaget.
Lennart Pettersson