Markus Levy grundade EEMBC i april 1997 som en reaktion mot prestandamåtter Dhrystone MIPS - alla vet att det är missvisande, men ingen vill vara först att sluta använda det.
EEMBC mäter ett antal verkliga algoritmer, allt från schackdrag till att skicka ett meddelande på en CAN-buss. Algoritmerna är uppdelade i sju profiler: fordon, konsument, java, nätverk, kontorsmaskiner, telekom och åttabitare.
Tillverkarnas egna mätningar måste verifieras i EEMBCs eget labb, vilket är en annan fördel jämfört med Dhrystone.
I mitten av 2004 kommer EEMBC att presentera nya prestandamått för energiförbrukning. Vid testkörningar mäter man inte bara tid, utan även ström och spänning. Pretandamåttet blir helt enkelt "joule per uppgift".
En del problem har fått redas ut inför definitionen av testet. Är det kortets energiförbrukning som ska mätas eller bara chipsets? Och hur skiljer man i så fall ut chipset från övriga förbrukare?
Beslutet blev att alla komponenter som är inblandade i beräkningen ska mätas. Och vid 70 grader celsius - för om lösningen kräver kylning måste den mätas rättvist.
- Vi vill ha en approximation på batteritiden, säger Markus Levy.
Ett annat problem är att kvaliteten på enskilda chips varierar. Därför måste tillverkaren ange intervall för energiförbrukningen. Här försvinner dock EEMBC:s möjlighet att verifiera resultaten. Istället får tillverkaren skriva ett intyg om att siffrorna är representativa.
Idag är det fortfarande bara en minoritet av processorerna som publicerar sina EEMBC-mätvärden, mellan 10 och 15 procent, uppskattar Markus Levy.
Engagemanget varierar mellan tillverkarna.
- Super H är mycket aktiva. Infineon publicerar ofta. NEC är mycket aktiva, de publicerar allt, både bra och dåliga siffror.
- Intel - ingenting. Jag tror de skulle få mycket bra resultat på Xscale. Problemet är att deras resultat skulle bli ett mål för andra tillverkare. Jag tror inte de vill hamna i det läget, säger Markus Levy.
Han ser fler skäl till att företag låter bli att publicera sig på EEMBC. Vissa behöver inte. Deras processorer köps ändå. Om kunden är viktig får denne ta del av mätresultaten.
EEMC-testning kräver också en viss ansträngning. Särskilt i den version som tillåter optimering, som förstås också ger de bästa resultaten.
Oftast är det företagens värstingprocessorer, som får bra poäng, som publiceras.
- Men vi vill också se resultaten för smör-och-bröd-processorerna, säger Markus Levy.
- Vi vill få ut budskapet att EEMBC inte bara användas för marknadsföring. Det ska kunna användas av konstruktören för att utvärdera vilka processorer som är lämpliga i hans produkt.
Jan Tångring