Förvirringen känns igen från åren innan EMC-direktivet trädde i kraft i januari 1996. Många småföretagare upplevde EMC-direktivet som en dödsdom men övergången blev i stort sett odramatisk. Elsäkerhetsverket tog inte till storsläggan utan såg snarare som sin uppgift att hjälpa de företag som fastnade i verkets kontroller.
Hur naturvårdsverket och kemikalieinspektionen, som ska sköta tillsynen av WEEE- och RoHS-direktiven, kommer att agera är oklart, förhoppningsvis väljer de samma strategi som Elsäkerhetsverket.
Men i det långa loppet går det inte att sticka huvudet i sanden och låtsas som att direktiven inte omfattar just mina produkter. Erfarenheterna från EMC-direktivet är att många delsystem, som egentligen inte behövde CE-märkas, ändå säljs med CE-märkning.
Anledningen är enkel, företagens kunder vill ha CE-märkta delsystem, eftersom det underlättar CE-märknigen av hela systemet.
Och analogin kommer säkert att gälla för RoHS-direktivet. Dessutom spår produktionsexperter att undantagen är betydelselösa eftersom lejonparten av alla komponenter och tillverkningsprocesser kommer att vara blyfria efter den 1 juli 2006.
Så även om vi idag inte vet hur direktiven kommer att tolkas så är det säkert som amen i kyrkan att de kommer att gälla från den 13 augusti nästa år respektive 1 juli 2006.
Men att låta förvirringen kring hur direktiven ska tolkas bli förevändning för att inte påbörja omställningsarbetet är fel strategi. Direktiven kommer att påverka alla som är verksamma i elektronikbranschen.
Per Henricsson