JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam Edström: Kritiskt läge för branschen


Pessimisterna i den svenska elektronikankdammen kan just nu ganska lätt finna vatten att hälla på sina kvarnar. Komponentdistributörerna ser ut att få ett år med nolltillväxt efter förra årets uppsving, se Komponenttoppen. Säljare av produktionsutrustning har visserligen gynnats av övergången till blyfritt, men räknar man bort de ugnar och annat som direkt kan hänföras till de kommande miljöreglerna så rapporteras investeringsklimatet vara rätt uselt.

Att konjunkturer går både upp och ner är förstås inget nytt. Sådana svackor har branschen klarat förr. Ett betydligt mer illavarslande tecken är missnöjt muller från köparna. Främst gäller det mönsterkort som inte levereras enligt specifikation och produktionstjänster som inte uppfyller löftena. Köparna har då utan att egentligen vilja det tvingats leta alternativa leverantörer, påfallande ofta utanför såväl Sveriges som EU:s gränser. Att problemet är reellt indikeras också av vår enkät nedan.

Därmed inget ont sagt om internationalisering. Men för oss som värnar om Sverige som industrination känns signalerna klart olustiga. Om branschens supportaktörer inte kan hålla internationell toppklass så blir ju jobbet knappast enklare för dem som ska ta fram slutprodukter av världsklass.

För det är världsklass som krävs i dagens läge. Desto roligare då att se de svenska uppstickarföretag som nyligen frotterades med det internationella riskkapitalet under jippot Tech Tour Sweden. Bolag som Cypak, Replisaurus, Silex, Transmode, Norstel och Coresonic kanske inte är på allas radarskärmar ännu. Men de imponerade på Tech Tours riskkapitalister - inte bara med sina tekniska lösningar utan lika mycket genom sina kompetenta företagsledare.

Ska dessa firmor - och förhoppningsvis några till - gå från lovande till internationellt erkända krävs dock inte bara riskkapital. Lika viktigt är en lokal infrastruktur av kompetenta och hängivna underleverantörer som inte bara kan leverera i tid enligt specifikation utan också kan ta de ytterligare mått och steg som krävs för sina kunders framgång. Först då kan de produktägande bolagens framgångar resultera i ett uppsving för hela den svenska elektronikbranschen.

Det faktum att outsourcingpendeln håller på att svänga tillbaka - inte minst illustrerad av en nyligen publicerad Vinnovarapport - ger också fog för framtidstro. Det inte bara går att producera elektronik i Sverige - det kan faktiskt vara riktigt kostnadeffektivt.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)