JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Det finns plats för tio, nästan likadana, jättefabriker på Flextronics mark i polska Tczew. Planerna presenterades samtidigt som IT-bubblan var som störst förra våren, och just nu är stämningen långt ifrån lika uppåt som då. Men produktionen har ändå rullat igång, och utanför de två nybyggda jättefabrikerna förbereds marken trots allt för nummer tre och fyra. Elektroniktidningen har besökt Tczew.
Den 7 augusti skakas industri-Sverige av beskedet att Flextronics säger upp 1 523 anställda i Sverige. Företagets volymproduktion i Sverige ska i så stor utsträckning som möjligt styras över till Polen, uppger ledningen.

I utkanten av den polska staden Tczew (uttalas 'Tjev'), tre mil söder om östersjöstaden Gdansk, förbereds samtidigt marken för två jättefabriker utöver de två som redan står byggda. Här säger sig Flextronics vilja vidga verksamheten från dagens cirka 1 000 anställda till över 5 000.

Vid handmonteringsstationen i en produktionslinje för bordstelefoner sitter Agnieszka Gdanietz och Beata Paszek. Beata Paszek präglar fast kretskortet på telefonskalets överdel, därefter tar Agnieszka Gdanietz vid och trycker på knapparna för att testa att de fungerar.

- Det är bra att ha jobb, och möjligheten att kanske få fortsätta, säger Agnieszka Gdanietz som har arbetat på företaget sedan förra hösten.

Hon är fortfarande provanställd och är inte säker på att hon kommer att få vara kvar när hennes nu gällande kontrakt går ut i vinter. Runt 100 sommarmedarbetare, varav många hoppats på förlängning, fick sluta igen. Någon fackklubb för montörerna finns inte.

Byggdes på sju månader

Men utvecklingen i Tczew har ändå gått fort. Det var den 18 april förra året som Flextronics gick ut offentligt med att man skulle etablera sig i Tczew. Sju månader senare stod den första fabriken klar. Företaget blev i ett slag en av de största privata arbetsgivarna i regionen.

Närheten till Flextronics västeuropeiska huvudkontor i Karlskrona är en av fördelarna, kanske rentav förutsättningarna, för fabrikerna i Tczew. även avancerade produkter, som med fördel tillverkas i Norden, omfattar ofta enklare delar som blir billigare om de tillverkasi Polen. Från Tczew levereras en stor del av produkterna till Karlskrona.

På sikt är i princip all svensk volymproduktion tänkt att styras över mot Polen, medan den svenska verksamheten ska fokuseras mer på konstruktion, produktionsanpassning och annat ingenjörsarbete som görs i leden före.

"Känns nästan svenskt"

- Det känns nästan som om det här är ett svenskt företag, inte ett amerikanskt.

Det säger Tomasz Kowalewski som är produktionsledare vid tillverkningslinjen för bordstelefonerna. Han har tidigare jobbat i Karlskrona, och kan jämföra arbetsförhållandena mellan den svenska och den polska fabriken.

- Största skillnaden är lönen. Den är en fjärdedel eller en femtedel för en operatör här, säger han.

- Här i Polen jobbar man också mer intensivt. Det kan kännas stressigt.

Tomasz Kowalewski tror att skillnaden i arbetstempo kan vara kopplad till den starkare ställning som fackföreningarna har i Sverige. I Polen är arbetsgivarna friare att bemöta medarbetarna hur de vill. Dessutom är arbetslösheten hög i trakten, hela 24 procent.

- Osäkerheten här är stor. Förlorar man jobbet är det ganska säkert att man inte får jobb på länge.

Däremot tycker han att arbetsmiljön på många sätt är bättre i Tczewfabriken än i Karlskrona. Produktionshallen är luftkonditionerad och omklädningsrummen är fina. Han framhåller också att det är praktiskt med de pendlingsbussar som företaget låter köra från andra städer, och att man kan äta bra lunch i personalmatsalen till ett pris som företaget subventionerar.

I matsalen hörs svenska klinga från flera av borden. Cirka hälften av platsledningen utgörs av svenskar, och även bland de polska cheferna talar flera svenska. De svenska cheferna talar däremot inte polska, så det finns ett språkglapp mellan dem och de flesta som jobbar i produktionen.

En generationsklyfta

Svenska ekonomiska bekymmer framstår som jämförelsevis små vid sidan av de utmaningar som det polska näringslivet står inför under kraven på ökad effektivitet. Statligt ägda jordbruk har gått omkull i Tczewtrakten och lämnat många arbetslösa. även för gruvor och tunga industrier är framtiden dyster. Just nu är den polska ekonomin inne i en rejäl svacka.

å andra sidan var 1990-talet mycket framgångsrikt för Polens ekonomi, och på sikt spås landet en ljus framtid, bland annat tack vare teknikkunnandet.

Många som Elektroniktidningen möter talar om en generationsklyfta. De arbetare vid Gdanskvarvet som i början av 1980-talet ledde kampen mot kommunistregimen, och var nära att krossa den, har sedan dess sett sin kollega Lech Walesa både få och mista posten som president. Men de har också sett sitt varv säga upp de flesta av sina arbetare under marknadsekonomins tryck.

Rekryterar främst yngre

De flesta av dessa varvsarbetare och deras jämnåriga arbetslösa är idag inte särskilt eftertraktade av de nya verkstadsföretagen i närheten.

- Vi rekryterar framför allt ung personal, säger Christer ågren, platschef för Flextronics verksamhet i Tczew.

- Det är som om det går en gräns kring 30-årsåldern. Muren föll kring 1990. De som då hade jobbat 5-10 år var präglade av näringslivet som det såg ut då.

Christer ågren betonar att gränsen inte är absolut och att företaget även har rekryterat äldre. Men samtidigt håller han fram rekryteringen av yngre som en av de viktigaste framgångsfaktorerna.

En annan person som är glad för Flextronics etablering är Marek Modrzejewski, den ledande politikern för Tczewregionen, som även omfattar två mindre städer och som totalt har 115 000 invånare.

- I vårt distrikt finns 10 000 arbetslösa, men Flextronics har ändå svårt att hitta folk som har tillräcklig utbildning och som är vana att jobba hårt, att tänka själva och som kan känna en koppling till företaget.

Riktar om utbildningarna

Ett sånt påstående kanske inte skulle stå oomstritt, men klart är att många polacker delar Marek Modrzejewskis bild. Som sin främsta politiska uppgift ser han just att locka nya utländska företag att investera, och att rikta om både grund- och vidareutbildningarna mot dessa företags behov.

Agnieszka Gdanietz och Beata Paszek är tveksamma till om deras telefonmonteringsarbete skulle räknas som en merit om de sökte nya jobb. De har läst ekonomisk inriktning på gymnasiet och siktar bägge på ekonomijobb. Men de tror att andra arbetsgivare kommer att se positivt på att de har varit inne i ett modernt internationellt företag.

Ifall deras anställningar kan fortsätta genom telesvackan återstår att se. Men den dag företaget vill vidga produktionen bortom den tiondel av marken som hittills utnyttjas för produktion i Tczew så lär det behöva dem.


Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)