JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lumeotech gör din wearable wearable

Om du har en genial idé till en wearable men saknar ett bra sätt att fästa den – då tycker Lumeotech i Göteborg att du ska ta en titt på deras lösning.

Den här artikeln finns i en mycket snyggare layout (av Joakim Flink) i  månadsmagasinet Elektroniktidningen. Se här!
Och prenumerera kostnadsfritt!

Lumeotechs idé i ett nötskal är att ge wear­ables – elektronik som bärs på kroppen – en bra fästpunkt. Deras teknik gör det möjligt att fästa en produkt direkt på tyg utan att ytan preparerats.

Karaktäristiskt för deras lösning är att wear­ablen kan fästas och tas loss snabbt, på en sekund, och ändå sitta fast bra. Den kan dessutom användas för att ansluta till elledningar i smarta textilier. Där ersätter den tradionella kopplingar som enligt Lumeotech har problem att på ett smidigt sätt skapa hållbara förbindelser.

Den patenterade mekanismen är en knapp i storlek som en halstablett. En tunn ståltråd skjuts ut ur knappen och griper tag i tyget, som ett stygn. Den håller fast och kan samtidigt upprätta elektrisk kontakt. 

På en liten wearable-puck kan ­mekanismen utgöras av en liten spak på sidan som styr en handfull av de små ”säkerhetsnålarna”, och ­låter dem koppla ett gemensamt grepp. 

Du kan integrera Lumeotechs  fästteknik med din wearable.

Knappen fäster generellt på tyg – alltså även på soffor, sängar, bilstolar och så vidare, om du har idéer på det området.

Lumeotech föddes med en idé om ett mobil­tillbehör. Den produkten finns kvar, men det som framför allt blev kvar var själva fästet. Lumeotech har ytterligare wearables i ett eget sortiment, men huvudidén är att ­licensiera fästtekniken. De hjälper gärna kunden med konstruktionen.

Fästtekniken de har på marknaden funge­rar på textil, och de utvecklar just nu en ny teknik för fäste på päls och hår. Ett komman­de fäste ansluter på hud, för exempelvis över­vakning av hälsotillstånd.

Det ligger i sakens natur att alla wearables har det gemensamma problemet hur de ska fästas vid kroppen. Ett armband runt handleden är en populär lösning. 

– Men det är ett real estate som hela branschen konkurrerar om, säger John Holmgren, företagets säljchef.

Lumeotechs lösning ger tillgång till en mycket större yta, kläderna. 

– Våra kunder produktutvecklar nya wearables och bärbar elektronik och vill hitta nya sätt att bära dem på.

Säljargumentet är att kunden kan välja Lumeotechs existerande bevisligen välfungerande lösning och fokusera på sin egen produkt.

Den kan användas i lampor, fixpunkter för rörelsesensorer, GPS–spårare, airtags, personlarm, actionkameror, mobilhållare, smarta knappar, säkerhetsvästar och så vidare. Den kan ansluta ett batteri till ett smart plagg. 

Nya idéer fortsätter att dyka upp. 

– Det är bara fantasin som sätter gränser vad det kan användas till. Vi har till exempel en kund som utvecklar en ”heating pad” som kan värma upp vilket plagg du vill, sedan kan du flytta den från det ena till det andra plagget med hjälp av vår lösning, säger John Holmgren.

Snart släpps en ny produkt med Lumeotechs fäste: en programmerbar reflexväst för barn, med lekfulla LED-lampor. Lamporna och ledningarna är invävda i tyget på ett sådant sätt att västen tål tvätt. En central LED med styrenhet fästs på bröstet och både styr och strömmatar lamporna.

Lumeotech föddes 2017 och lyckades crowdfinansiera ett mobiltillbehör – ett stöldskydd för mobiltelefoner. Användaren låste helt enkelt fast mobilen i fickan.

Där satt den välskyddad – till skillnad från idén i sig. För produkten gick viral i Kina och sålde i 50 000 exemplar – och sedan stals den av flera företag. Till och med själva reklamfilmen stals.

– Vi hittade minst fem olika kopior som snott produkten, säger Leo Wu, grundare & vd.

Bolaget gick nästan under.

– Men vi vägrade ge upp och låta dem vinna.

De tog fram en ny teknik med ny affärs­modell. Fästtekniken hade renodlats till en produkt år 2020. 

– Vi kombinerar vår teknik med andras produkter och går till marknaden tillsammans med partners.

Era kunder är Elektroniktidningens läsare – passa på att pitcha!

– Om du vill göra en wearable som sticker ut från mängden, som är utanför boxen, då är det oss du ska prata med. Apple och Google, alla jättarna, väljer samma lösning för hur man bär på wearables, säger John Holmgren.

Enligt Lumeotech är smarta kläder en nisch som har enorm potential och som har puttrat under ytan väldigt länge.

– Kläder med funktioner som sensorer, lampor – eller generellt elektronik.

Han pekar på en marknadsanalys som landar i en årstillväxt för smarta textilier på 12,5 procent till 2030 till summa 1,5 biljoner kronor. 

Nischen är en fusion mellan de två världarna elektronik och textil och Lumeotech har haft god nytta av Smart Textile-avdelningen på Borås Science Park, som de är knutna till. 

En vecka efter vårt samtal meddelar Lumeo­tech att fem ängelinvesterare skramlat ihop två miljoner kronor för en expansion i Asien, där Lumeotech nu etablerar sig efter ett år i Japan. Leo Wu har just återkommit ­efter ett besök i Shenzen.

– Marknaden inom wearables är enorm i Asien. Vi har redan lyckats säkra viktiga kundrelationer med ledande kinesiska företag som Insta 360, Seeed och DJI.

Det blir en liten revansch på Kina, kanske?

– Haha, jo det kan bli en kul vinkel på din ­artikel – en revansch på de som snodde ficklåset.

LUMEOTECHS TEKNIK

Fästena är runda knappar, små som halstabletter. Här en lysande wearable med fem. Ståltråd skjuter ut och greppar fibrerna.

Lumeoloop heter fästet i sig, medan ”Lumeoloop Conductive” är ett fäste som dessutom upprättar en elektrisk kontakt per fästpunkt, på upp till åtta stycken fästen.

Sätter du den i ett smart plagg med invävda ledningar är Conductive hanen i kontaktdonet. 

I kläderna behöver honan inte nödvändigtvis vävas in på en fix plats. Kontaktpunkten i kläderna måste tåla tvätt, liksom de konduktiva ståltrådar som vävs in i tyget. Kontakten ansluter till broderier, vävda kretsar, stickade elektroder, tryckt elektronik, och så vidare. Ledningarna kan vara invävda i tyget och osynliga. 

Konkurrerande teknik som fäster på tyg är till exempel magneter, clips, tryckknappar, fickor och snäppen. 

2022 blev Lumeotech del av Innovatum Science Parks inkubator i Trollhättan och rymdprogrammet ESA-BIC Sweden.

Vinnova, Business Sweden, Chalmers Ventures och Almi har stöttat.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)