JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft: Linux bryter mot 235 patent
ImageDu som använder operativsystemet Linux bryter ständigt mot patent som ägs av Microsoft. Det hävdar Microsoft i en intervju med amerikanska affärstidningen Fortune.
Patenten finns överallt i Linuxmiljön. Själva operativsystemet bryter mot 42 Microsoftpatent. Officeutmanaren Open Office bryter mot 45 patent. Linux grafiska gränssnitt mot 65. Epostprogram mot 15.

Exakt vilka patent det rör sig om och hur Linux inkräktar på dem, preciserar inte Microsoft för Fortune.

I princip kan Microsoft stämma både distributörer och användare - det vill säga dig - för patentintrång. I slutet av Fortunes artikel får Microsofts vd Steve Ballmer frågan om företaget är berett att stämma sina egna kunder.

– Vi har inte valt den vägen och jag är inte beredd att välja den vägen här och nu på telefon med dig, säger Steve Ballmer till Fortune.

Ett hindren Microsoft i så fall måste övervinna är Open Invention Network (OIN), som äger en portfölj av mjukvarupatent som skulle kunna användas som motvapen i en patentstämning mot Linux.

OIN grundades av IBM, Sony, Philips, Novell, Red Hat och NEC och äger bland annat ett patent på webbtjänster.

Linuxdistributören Novell är det enda företag som hittills ingått ett avtal med Microsoft om patent och Linux. Microsoft har förbundit sig att inte stämma Novells Linuxkunder.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)