JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 april 2020 VECKA 15
Wind River byter nu ut stora delar av sina nätverksstackar mot komponenter som man fick genom köpet av svenska Interpeak i mars förra året.
Brandvägg, NAT, PPP, Ipsec, Radius och IK är några av de nätverksfunktioner som numera implementeras av komponenter från Interpeak.

Image– Vi har plockat och valt mellan de bästa komponenterna från VxWorks och Interpeak, berättar Isidro Gonzalez, produktchef på Wind River.

Komponenterna kan användas både i operativsystemen Linux och VxWorks.

I VxWorks är nätverkskomponenterna helt enkelt utbytta mot Interpeaks programvara.

För Linux ligger nätverksprogrammen dels som användarprogram och dels som en så kallad Loadable Kernel Module (LKM). Den kompileras inte med Linuxkärnan – som ju Wind River inte har kontroll över – utan laddas istället dynamiskt när Linux startas.

Tekniken ska enligt Wind River inte innebära försämrade prestanda. LKM är dessutom ett tillåtet sätt att blanda Linux öppna källkod med privat källkod.

I Linuxpaketet ingår nätverkskomponenter som enligt Wind River inte finns tillgängliga i Linux. Som exempel nämner man Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP), MPLS och Proxy ARP.

Det var i mars förra året som Wind River köpte Interpeak för 150 miljoner kronor.

Programkomponenterna var inte Wind Rivers enda utbyte av affären. De flesta av Intepeaks 25 anställda jobbar kvar i Stockholm för Wind River.

Interpeaks grundare Johan Forneus jobbar numera på Wind Rivers kontor i Alameda, Kalifornien, med ”avancerad operativsystemsteknik”.

Johan Fornaeus är ett stort namn inom svensk inbyggnadsteknik och har bland annat i sin meritlista realtidsoperativsystemet OSE som används i mer än hundra miljoner mobiltelefoner.

För sex år sedan slog Johan Fornaeus näven i bordet i irritation över de nätverksstackar som fanns tillgängliga för inbyggda system. Han tyckte de var för stora och klumpiga.

Han bildade Interpeak och implementerade bättre nätverksstackar. Och nu har alltså hans komponenter till slut hittat en hemmahamn i Wind Rivers populära produktportfölj.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)