JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skapa el och kyl utan rörliga delar

Skapa el  och kyl utan rörliga delar

Beakon tror sig kunna ge ge högre verkningsgrad till så kallade termoelektriska element.
Den termoelektriska effekten – att temperaturskillnad kan als­t­ra ström (seebeckeffekten) och tvärtom (peltiereffekten) – upptäcktes för snart 200 år sedan.

Peltiereffekten används i kombinerade kyl- och värmeskåp för campare, för att hålla lasrar i konstant temperatur, och för att sänka temperaturen och därmed bruset i kameror.

Seebeckeffekten används i rymdfarkoster och fyrar som evighetsbatterier på några hundra watt med radioaktiva material som värmesida. Och 1999 släppte Citizen ett armbandsur som drivs av temperaturskillnaden mellan luft och kropp.

Verkningsgraden på dagens termoelement är dock låg.

Beakon Technologies
Startår: 2005
Ort: Malmö
Antal anställda: 5
Kapital: sökes. Tidigare har företaget fått pengar
från bland annat pengar från Northzone Ventures och Teknoseed
Status: Forskning
Som exempel använder dagens kommersiella termoelektriska kylare runt sex gånger mer energi än motsvarande konventionella kompressionskylskåp.

Beakons termoelement ska trolla bort skillnaden, om teorierna håller.

Den fysiska förklaringen till tekniken involverar begreppet ”fonon” som modellerar hur vibrationsenergi sprids i gitter och bland annat förutsäger ljud- och värmeledningsegenskaper i fasta material.

Fononerna stör verkningsgraden i termoelement genom att de leder värme åt fel håll. Beakon har skapat ett vakuumgap som stoppar fononer men låter elektroner tunnla över.

Termoelementet är integrerat i ett chip och består av ett antal olika halvledarmaterial. Det kan användas både som peltier- och seebackelement.

Företaget hade hoppats att vid det här laget ha byggt en prototyp som fullt ut bevisar tekniken. Men det har kommit på skam. Idag finns  en egenutvecklad simuleringsmodell, analyser och enklare prototyper.

– Vi är långt från att kunna marknadsföra någonting. Men vi har skaffat oss stor kunskap om vår konstruktion och vad som krävs för att nå marknaden, säger Nicklas Larsson, företagets vd.

Han tror det kan ta minst fem år till produkt.

Chipet använder halvledarmaterial från LED-industrin. Fördelen är att det investeras miljarder där. Nackdelen är att Beakon måste invänta utvecklingen och anpassa sig till de material som dyker upp.

I princip alla system som läcker värme skulle kunna höja sin verkningsgrad om en del av spillvärmen kunde återvinnas. En annan illämpning är att kyla solceller för att höja deras verkningsgrad.

Tekniken skulle kunna ge 30 procent lägre bränsleförbrukning i bensinbilar och 10–15 procent längre batteritid på mobiltelefoner och bärbara datorer. Beakon hette tidigare Nanofreeze och grundaren Magnus Hivert hette tidigare Magnus Larsson.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)