JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jollaägare kan ladda ned Androidappar

De 50 000 förhandsköparna av den nya finska smartmobilen Jolla med det nya operativsystemet Sailfish fick i dag ett glädjebesked: Nu funkar Sailfish OS med Androidappar!
I ett pressmeddelande skriver Jollaledningen att Androidappar nu kan köras direkt på Sailfish OS utan någon extra handpåläggning.

Jolla kommer att samarbeta med de ledande Androidbutikerna och se till att Sailfishanvändare kan ladda ned Androidappar lika lätt som om det vore till en Androidmobil.

– Populära appar som Instragram, Whatsapp och Spotify körs direkt på Sailfish OS, liksom Chinese Wechat, som har över 400 miljoner användare, säger Jollas nya vd Tomi Pienimäki.

Därmed har Jolla eliminerat den största risken med lansering av ett nytt operativsystem – ingen köper de nya prylarna för att de inte finns i ett etablerat och välkänt ”ekosystem”.

Jolla har dessutom gjort Sailfish OS kompatibelt med Androidhårdvara.

Tillverkare av Androidmobiler och Androidplattor kan fortsätta att använda samma Androidchipset som tidigare men byta ut Android OS mot Sailfish OS.

– Vi för redan samtal med flera större asiatiska tillverkare om att använda Sailfish OS i Androidplattformar, säger Tomi Pienimäki.

Jolla har marscherat snabbt sedan starten för exakt två år sedan.

När Nokia i september 2011 officiellt lade ned sitt hyllade operativsystem Meego startade ett gäng mjuk- och hårdvaruutvecklare från Nokia det nya mobilföretaget Jolla.

Man vidareutvecklade operativsystemet Meego, som Nokia bara använda för en enda produkt, Nokiamobilen N9, och döpte det till Sailfish.

Samtidigt konstruerade man en helt ny smartphone, som mest blivit omskriven för sin utbytbara baksida där kamera och mycket av elektroniken finns. Genom att byta baksida kan man ändra gränssnitt och annat i mobilen.

Jolla har också skapat uppmärksamhet kring det nya operativsystemet och den nya mobilen med att utlova extra kreativitet med gester i användargränssnittet. Användarna kommer att få bekanta sig med nya sätt att svepa, dra och trycka fram kommandon och information.

I våras började Jolla ta in förhandsbeställningar via sin egen hemsida och redan under sensommaren var första omgången mobiler fulltecknad av kunder från i princip hela världen.

Gissningsvis rör det sig om cirka 50 000 mobiltelefoner som nu ska börja tillverkas i Kina. Fram mot december ska de levereras enligt vaga löften från Jolla.

Senare den här veckan öppnar Jolla för en ny omgång förhandsbeställningar med gräddfil för finländska beställningar.

– Vi öppnar för en andra produktionsbatch riktad speciellt till finländska köpare som vill uttrycka sin passion för den finländska mobilindustrin, skriver Tomi Pienimäki i pressmeddelandet.

Bilden ovan till visar Jollas teknikchef och förre vd Marc Dillon och bilden till höger en Jolla-mobil med Androidappar.

Läs senaste Jollaartikeln i Elektroniktidningen här.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus