JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

EMBEDDED AWARD Farliga hinder på spåret i järnvägskorsningen är något som årets vinnare av det svenska elektronikpriset Embedded Award kan upptäcka. Företaget heter Qamcom och dess 77 GHz-radar utvärders just nu för användning i plankorsningar. 

Qamcoms radar QR77SAW vann 2017 års upplaga av Swedish Embedded Award i klassen Enterprise. 

Grundkomponenten är en fordonsradar. Intelligent analys av ekot gör att radarn kan skilja mellan en bil som parkerat på spåret och förändringar i bakgrundsmiljön, som snöfall.

Med radarn installerad vid en delad plankorsning mellan väg och tåg, blir det exempelvis tänkbart att låta tåget hålla en lite högre hastighet vid passeringen, vilket bland annat minskar risken för trafikstockningar.

Radarn testas just nu i Linköping. Framåt 2019, 2020 kan detta leda till en skarp installation i ett åttiotal plankorsningar runtom i Sverige.

Elektroniktidningen har skrivit om tidigare versioner av systemet (länk till vårt arkiv) som bland annat stötts av Vinnova.

QR77SAW detekterar och följer multipla objekt i tre dimensioner i realtid – den ser både fordon på marken och drönare i luften. Utöver att öka säkerheten i trafik kan den övervaka industriområden, upptäcka personer i en mörk tunnelbana.

Den tekniska utmaningen sträcker sig från vågutbredning och antennkonstruktion till implementering av avancerade algoritmer. Robusthet och tillförlighet är dessutom viktiga krav.

 

På bilden: Fabian Wenger, Christer Andersson, Robert Rehammar och Edit Helgee

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)